World Press Freedom activiteiten in Nederland

World Press Freedom activiteiten in Nederland

Ook in Nederland is er rond World Press Freedom Day, die wereldwijd op 3 mei wordt gevierd, aandacht voor persvrijheid en persveiligheid. Beeld en Geluid Den Haag speelt hier een centrale rol in.

Een van de lopende tentoonstellingen in het Mediamuseum aan de Zeestraat, dat door de coronamaatregelen even niet toegankelijk is, is Cartooning for #Pressfreedom. Deze expositie toont de geselecteerde inzendingen uit de World Press Freedom Cartoon Competition, aangevuld met prenten rondom censuur en persvrijheid van gevestigde cartoonisten. Beeld en Geluid voegde daaraan ook nog (historische) cartoons toe uit de collectie.

Image
Flyer van de online Dag van de Persvrijheid met als thema persveiligheid en polarisatie

Op zondag 2 mei tussen 10.00 en 12.00 uur organiseert Beeld en Geluid (online) de Dag van de Persvrijheid: Persveiligheid en polarisatie.

In het programma komen onder meer polarisatie en intimidatie van journalisten in Nederland aan bod, en wordt ingegaan op de situatie in Wit-Rusland en de onafhankelijke journalistiek in Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten. De ochtend start met een reflectie op ontwikkeling van de persvrijheid en persveiligheid in het afgelopen jaar door Bahia Tahzib-Lie (Mensenrechtenambassadeur van Nederland) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS Nieuws). Tahzib-Lie is als adviserend lid ook verbonden aan de Nederlandse Unesco Commissie.

U kunt zich via deze link aanmelden voor de online sessie.

De World Press Freedom Conference 2021 komt dit jaar vanuit Windhoek, Namibië

Loading...