For Women in Science ceremonie eert vrouwelijke wetenschappers met beurzen en prijzen

For Women in Science ceremonie eert vrouwelijke wetenschappers met beurzen en prijzen

Op 18 april heeft in het Hodshon huis in Haarlem de feestelijke uitreikingsceremonie plaatsgevonden van het L'Oréal-Unesco For Women in Science Programma (FWIS). Vijf jonge vrouwelijke wetenschappers vielen in de prijzen.

Het Nederlandse FWIS-programma biedt jaarlijks onderzoeksbeurzen aan ter waarde van € 30.000, voor twee uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences of exacte wetenschappen (STEM-disciplines). Doel is om deze talenten in staat te stellen op hun eigen onderzoeksterrein een verdiepingsslag te maken. Voor de duur van een semester kunnen zij, vrijgesteld van reguliere werkzaamheden zoals onderwijs en administratieve en klinische taken, zich volledig richten op hun wetenschappelijke arbeid. Desgewenst kunnen ze onderdak krijgen in het NIAS-KNAW in Amsterdam. Aanvullend kent FWIS de Rising Talent Awards: drie onderzoeksgerelateerde aanmoedigingsprijzen voor jonge vrouwen in de life sciences of STEM-disciplines.

De winnaressen van de ‘For Women in Science’-beurzen 2023 zijn Volha Chukhutsina en Renée Visser. 

Volha Chukhutsina

Volha Chukhutsina (Foto: Dennis van Akkeren)

Dr. Volha Chukhutsina (1986, Zhdanovka, Oekraïne) werkt op dit moment als universitair docent bij de afdeling natuurkunde en astronomie aan de VU Amsterdam. 

Zij wil onderzoeken wat er gebeurt met het fotosyntheseproces bij extreme temperaturen. Aangezien extreme temperaturen stress veroorzaken, is het belangrijk hoe cellen, en zelfs hele organismen, met deze stress omgaan. Dit helpt verklaren waarom evergreens, zoals kerstbomen, groen blijven bij lage temperaturen, en waarom in andere gevallen, zoals bij koraalverbleking, kleine temperatuurstijgingen desastreuze gevolgen hebben. In haar werk observeert Volha via optische spectroscopie wat er tijdens dergelijke temperatuursveranderingen gebeurt.

Haar onderzoek is volgens de jury ‘baanbrekend en werkelijk interdisciplinair’ Aangezien haar bevindingen kunnen helpen bij het oplossen van belangrijke mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, is haar werk niet alleen relevant voor biofysici, maar ook voor beleidsmakers, sociale wetenschappers en het grote publiek.

 

Renée Visser

Renée Visser (Foto: Dennis van Akkeren)

Dr. Renée Visser (1984, Amsterdam) werkt als universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als cognitief neurowetenschapper en experimenteel psycholoog is ze gespecialiseerd in mechanismen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van het emotionele geheugen, en de relatie daarvan met psychische stoornissen.

In haar onderzoek verbindt Renée gedragsneurowetenschappen, affectieve cognitieve neurowetenschappen en klinische psychologie. Tijdens haar verblijf bij NIAS-KNAW wil Renée zich verder verdiepen in de rol van geur bij het vormen, ophalen en wijzigen van emotionele herinneringen. Bijvoorbeeld in de onmiddellijke nasleep van een traumatische gebeurtenis zoals een levensbedreigende brand.

Sinds 2018 is ze universitair docent aan de UVA, ondersteund door een 'Veni' subsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Ze is Jong Talent bij het NWO Zwaartekracht-onderzoeksprogramma ‘New Science of Mental Disorders’.

Rising Talent Awards 2023

Image
Yevheniia Cheipesh is winnaar van de 1e prijs van de FWIS Rising Talent Awards 2023 (foto: Dennis van Akkeren)

Tijdens de ceremonie kregen drie jonge vrouwelijke wetenschappers in de life sciences of STEM-disciplines een aanmoedigingsprijs. 

De eerste prijs ging naar Yevheniia Cheipesh. Cheipesh werkt aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek draagt bij aan het ontwerp van een experiment dat neutrino's moet detecteren die in de oerknal zijn geproduceerd. Ze ontvangt een geldprijs van € 3.500,-.

De tweede prijs was voor Aranka Ballering. Ballering werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen, haar innovatieve onderzoek richt zich op sekse- en genderverschillen in het ziektetraject van mensen met somatische klachten. Ze ontvangt een geldprijs van € 2.000,-.

De derde prijs ging naar Marieke Sophia van de Loosdrecht. Van de Loosdrecht is postdoctoraal onderzoeker bij de groep Biosystematiek aan de Wageningen Universiteit. In haar promotieonderzoek werkte ze met oud DNA om prehistorische menselijke migraties te reconstrueren. Ze ontvangt een geldprijs van € 1.000,-.

De kandidaten Agathe Balayn en Miek Schlangen kregen een eervolle vermelding van de jury. 

Yevheniia Cheipesh

Organisatie

Over L'Oréal

De Groep L'Oréal heeft meer dan 110 jaar ervaring in de beauty-industrie. Research en innovatie staan bij het bedrijf centraal. Wat L'Oréal drijft is waarde creëren en een voorbeeld zijn op het gebied van verantwoordelijkheid en duurzaamheid. L'Oréal zal zich blijven inzetten voor een mooiere wereld. L'Oréal werkt met een toegewijd onderzoeksteam van 4.000 mensen dat ernaar streeft om de schoonheidsbehoeften van een miljard consumenten in de komende jaren te kunnen te beantwoorden. Hiernaast besteedt de organisatie veel aandacht aan het nieuwe CSR programma 'L'Oréal for the Future', waarmee zij zich heeft gecommitteerd aan ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030. 

Over Unesco, de Nederlandse Unesco Commissie

VN-organisatie Unesco organiseert internationale samenwerking en dialoog op de gebieden onderwijs, wetenschap, cultuur en media. Op die manier draagt de organisatie bij aan het bereiken van een vreedzame en duurzame toekomst. Unesco geeft prioriteit aan het uitbannen van alle vormen van discriminatie, in het bijzonder in wetenschappelijk onderzoek. De Nederlandse Unesco Commissie is de schakel tussen de in Unesco verenigde wereldgemeenschap, het Nederlandse professionele veld en de Nederlandse overheid.

Over LNVH 

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) zet zich sinds 2001 in voor evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap, het verbeteren van de positie van vrouwelijke wetenschappers vanuit alle vakgebieden en achtergronden en het bereiken van een inclusieve en sociaal veilige academie waarin gelijke beloning de norm is. Het LNVH werkt aan dit doel door onder andere kennisontwikkeling, capaciteitsversterking en beleidsbeïnvloeding. 

Over NIAS

Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) selecteert jaarlijks ongeveer vijftig onderzoekers uit binnen- en buitenland voor een fellowship. Geselecteerde wetenschappers krijgen daarbij tijd en ruimte voor onafhankelijk, interdisciplinair en vernieuwend onderzoek. Naast wetenschappers maken ook kunstenaars, schrijvers en journalisten onderdeel uit van deze gemeenschap van denkers. NIAS is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen en is het oudste onafhankelijke Institute for Advanced Study van Europa. 

Over KHMW

De wetenschap bevorderen en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving. Hiermee houdt de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) zich al sinds 1752 bezig, in iedere periode op een eigentijdse manier. Dit gebeurt onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het Hodshon Huis aan het Spaarne in Haarlem. 

Image
Loading...