Waterinstituut IHE Delft neemt deel aan strijd tegen diarreeziekten

Waterinstituut IHE Delft neemt deel aan strijd tegen diarreeziekten

Unesco-waterinstituut IHE Delft heeft zich aangesloten bij een wereldwijd consortium dat diarree effectiever moet gaan bestrijden. Klimaatverandering belemmert de voortuitgang die de afgelopen jaren is geboekt bij het bestrijden van diarreeziekten. Wereldwijd zijn deze ziekten de op twee na belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen tot vijf jaar, met jaarlijks meer dan een half miljoen sterfgevallen.

Het consortium, onder leiding van Amsterdam UMC, zal beleid en interventies ontwikkelen die diarree effectiever kunnen bestrijden. Door klimaatverandering vinden er meer overstromingen plaats, maar zijn er ook meer periodes van droogte. “Plotselinge hevige regen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat riolen overstromen en watervoorraden besmet raken. Door stijgende temperaturen kunnen sommige ziekteverwekkers langer buiten het lichaam leven.”, aldus Vanessa Harris, universitair docent Global Health aan Amsterdam UMC.

Subsidie

Het consortium heeft van de Europese Unie een subsidie gekregen om dit probleem aan te pakken. Een wereldwijd multidisciplinair team zal onderzoek doen naar mogelijke interventies om de diareeziekten in de toekomst het meest effectief te bestrijden.

Wateropleidingen

IHE Delft Institute for Water Education is de grootste internationale instelling voor wateropleidingen ter wereld. Het verzorgt volledig geaccrediteerde Master- en PhD-programma’s in samenwerking met Nederlandse partneruniversiteiten. Het doet onderzoek en ondersteunt capaciteitsopbouwprogramma's om mondiale uitdagingen op het gebied van water aan te pakken. IHE Delft is een Categorie II-instituut onder auspiciën van Unesco.

Loading...