Vergadering van het Werelderfgoedcomité uitgesteld

Vergadering van het Werelderfgoedcomité uitgesteld

De jaarlijkse vergadering van het Werelderfgoedcomité van Unesco die in juni zou plaatsvinden in de Russische stad Kazan, is uitgesteld. Dat heeft Unesco bekendgemaakt. Een nieuwe datum is nog niet aangekondigd.

Unesco Commissie

De Nederlandse Unesco Commissie is het eens met dit besluit, al vindt ze het slechts een eerste stap. “Een vergadering van Unesco, en zeker die van het Werelderfgoedcomité, een van de belangrijkste jaarlijkse bijeenkomsten, kan en mag nu niet plaatsvinden in Rusland”, zegt Marielies Schelhaas, Algemeen Secretaris van de Commissie. “Rusland schendt in de oorlog tegen Oekraïne alles waar Unesco voor staat. De wreedheid, en het daaruit voortvloeiende menselijke lijden zijn in flagrante tegenspraak met de doelstellingen en het mandaat van Unesco. Bovendien vernietigt Rusland op grote schaal het erfgoed van Oekraïne of brengt dat in gevaar. Het land schendt daardoor de internationale afspraken uit het Werelderfgoedverdrag waaraan het zich gecommitteerd heeft”.

Samen met meer dan dertig Unesco Commissies uit andere landen is daarom een ​​duidelijk standpunt ingenomen in een open brief aan de leden van het Werelderfgoedcomité. “We vinden het ondenkbaar om de vergadering in Rusland te houden, of onder Russisch voorzitterschap te laten plaatsvinden, zolang het land deze oorlog voert. Mocht dit toch gebeuren, dan zullen we niet deelnemen”.

Vernietiging erfgoed

Unesco monitort ook de vernietiging van cultureel en natuurlijk erfgoed in Oekraïne. Het publiceert regelmatig gegevens over beschadigde of vernietigde sites. Zie daarvoor Damaged cultural sites in Ukraine verified by Unesco. Sinds 24 februari heeft Unesco ernstige schade vastgesteld aan 102 locaties: 47 religieuze gebouwen, 9 musea, 28 historische gebouwen, 3 theaters, 12 monumenten en 3 bibliotheken (stand per 21 april 2022).

Achtergrond

Het Unesco-werelderfgoedcomité is het belangrijkste orgaan op het gebied van Werelderfgoed, en is belast met de uitvoering van het Werelderfgoedverdrag. In zijn jaarlijkse vergaderingen beslist het onder meer over nieuwe inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, beoordelingen naar aanleiding van ‘state of conservation’-rapporten van werelderfgoedsites, de lijst van Werelderfgoed in gevaar, het Werelderfgoedfonds en verschillende thematische programma's. Er staan ​​momenteel 1154 culturele en natuurlijke sites in 167 landen op de Werelderfgoedlijst. 52 sites worden bestempeld als ‘in gevaar’. Nederland kent 12 werelderfgoedsites, waarvan 1 natuurlijke site (de Waddenzee), en 1 in Curaçao.

Het Werelderfgoedcomité bestaat uit 21 landen, momenteel zijn dat: Rusland (voorzitter), Egypte, Ethiopië, Argentinië, België, Bulgarije, Griekenland, India, Italië, Japan, Qatar, Mali, Mexico, Nigeria, Oman, Rwanda, Saint Vincent en de Grenadines, Saoedi-Arabië, Thailand, Zambia en Zuid-Afrika.

Loading...