Unesco roept Leeuwarden uit tot City of Literature

Unesco roept Leeuwarden uit tot City of Literature

Op woensdag 30 oktober is Leeuwarden door Unesco uitgeroepen tot City of Literature. De stad is, na Utrecht, de tweede stad van Nederland met deze prestigieuze titel. Cities of Literature maken deel uit van Unesco's Creative Cities Network. 

De steden die lid zijn van het Creative Cities Network verplichten zich om cultuur en de creatieve sector centraal te stellen en hun best practices te delen met de andere leden. Naast Leeuwarden kregen nog 65 andere steden een ‘creative city’-status. In totaal zijn er nu 246 creative cities wereldwijd. Een stad kan dit label aanvragen voor een van zeven creatieve gebieden: film, gastronomie, literatuur, ambachten en volkskunst, design, muziek of media. 

“Over de hele wereld maken deze steden, elk op hun manier, cultuur de pijler, geen accessoire, van hun strategie”, aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco. “Dit bevordert politieke en sociale innovatie en is vooral belangrijk voor de jonge generaties.”

Als City of Literature wil Leeuwarden literatuur (nog) beter ontsluiten, (minderheids)talen en verhalen uitlichten en een dialoog op gang brengen met behulp van vertalen.

Loading...