Nieuws
Cartoon gemaakt ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Persvrijheid. (unesco.exposure.co | Cartoonist: Zohoré)
Nieuws
Over deze foto
Cartoon gemaakt ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Persvrijheid. (unesco.exposure.co | Cartoonist: Zohoré)

Unesco onderstreept het belang van persvrijheid

Unesco onderstreept het belang van persvrijheid

Unesco onderstreept het belang van persvrijheid

Op 3 mei is het de Internationale Dag voor de Persvrijheid. Om deze dag onder de aandacht te brengen werkt Unesco samen met de organisatie Cartooning for Peace en de beroemde cartoonist Plantu. Resultaat is een online tentoonstelling van cartoons over de persvrijheid. De makers komen van over de hele wereld. 

De vijftien geselecteerde cartoons becommentariëren op satirische wijze de vaak zeer moeilijke omstandigheden waarin media en journalisten hun werk moeten doen: in situaties van oorlogsgeweld of onderdrukking de burgers te informeren door middel van kritische verslaggeving. 

De internationale dag heeft als thema ‘Critical Minds for Critical Times: Media's role in advancing peaceful, just and inclusive societies’ en roept iedereen op om kritisch te blijven, en vrije, onafhankelijke en kwalitatief goede journalistiek te verdedigen. Naast de cartoon-tentoonstelling zijn er op 3 mei wereldwijd bijeenkomsten en activiteiten om het belang van de persvrijheid onder de aandacht te brengen.

In Nederland vind in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum het jaarlijkse Festival van het Vrije Woord plaats, georganiseerd door de Nederlandse vereniging van journalisten. Dit jaar ligt de nadruk op de situatie in Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen? 

Professor Alex Brenninkmeijer presenteert tijdens het festival een onderzoek naar bedreigingen van  en geweld tegen Nederlandse journalisten. Uit dat onderzoek blijkt dat 61 procent van de deelnemende journalisten te maken heeft met bedreigingen. Voor 1 procent is dit dagelijkse praktijk. De cijfers zijn verslechterd in vergelijking met 6 jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd.

Dowload de factsheet bedreigingen van Nederlandse journalisten.