Unesco neemt Aanbevelingen aan over Open Science en over ethiek van AI

Unesco neemt Aanbevelingen aan over Open Science en over ethiek van AI

De Science Commission en de Social and Human Sciences Commission hebben tijdens de Algemene Conferentie van Unesco twee belangrijke Aanbevelingen aangenomen. Een over Open Science en een over de ethiek van kunstmatige intelligentie.

Open Science

Deze mondiale Aanbeveling heeft betrekking op hoe wetenschap op een open manier kan worden beoefend, zodat iedereen van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek kennis kan nemen, er gebruik van kan maken en eraan kan bijdragen.

Open Science is voor Unesco een belangrijk instrument om de wereldwijde kenniskloof te dichten. De Universele verklaring van de rechten van de mens stelt immers in artikel 27: “Een ieder heeft het recht (…) om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan”.

Nederland steunt de aanname van de Aanbeveling. Open Science en Open Access moeten de norm worden in wetenschappelijk onderzoek. Een benadering die ook in het huidige Nederlandse Regeerakkoord staat genoemd.

Lees de Aanbeveling over Open Science

Ethiek van Kunstmatige Intelligentie

De tweede Aanbeveling die door de Algemene Conferentie is aangenomen is de Recommendation on the Ethics of Artificial Intelligence (AI). Een mijlpaal, omdat alle discussies over de ethiek van AI tot nu toe regionaal of sectoraal van karakter waren. Met de Unesco-Aanbeling is er nu een mondiaal kader waar de hele wereld zich aan kan meten.

Door Nederlandse experts is de laatste jaren hard gewerkt om bij te dragen aan de tekst van de Aanbeveling. Het Rathenau Instituut was nationaal waarnemer bij de totstandkoming van de Aanbeveling.  

Een Aanbeveling over de ethiek van AI lag gevoelig bij een aantal lidstaten. Dat werd duidelijk uit de stevige onderhandelingen dit voorjaar en de intensieve behandeling tijdens de AC. Met name de wijze van monitoring en evaluatie leverden levendige debatten op. Voor Nederland waren gendergelijkheid en mensenrechten belangrijke aspecten in de tekst. 

Lees de Aanbeveling voor de Ethiek van Kunstmatige Intelligentie

Bekrachtigen

De Algemene Conferentie zal tijdens de afsluitende vergadering alle genomen besluiten, waaronder deze twee Aanbevelingen, nog bekrachtigen. 

Loading...