Unesco-missie ontdekt een zeldzaam koraalrif bij Tahiti op grotere diepte

Unesco-missie ontdekt een zeldzaam koraalrif bij Tahiti op grotere diepte

Een door Unesco gesteunde wetenschappelijke onderzoeksmissie heeft voor de kust van Tahiti een van de grootste koraalriffen ter wereld ontdekt. De ongerepte staat van en het uitgestrekte gebied dat wordt bedekt door de roosvormige koralen maken dit tot een zeer waardevolle ontdekking.

Het rif ligt op een diepte van 30 tot 65 meter. Het is ongeveer 3 km lang en tussen 30 m en 60/65 m breed, waardoor het een van de meest uitgebreide gezonde koraalriffen is, die ooit is gevonden. De gigantische roosvormige koralen hebben een diameter tot 2 meter.

Meer dan 30 meter diepte

Tot nu toe bevond de overgrote meerderheid van 's werelds bekende koraalriffen zich op een diepte tot 25 meter. Deze ontdekking suggereert dat er meer riffen kunnen zijn, op een diepte van meer dan 30 meter, in wat bekend staat als de 'twilight zone' van de oceaan. Over die zone is nog weinig bekend.

Tot nu toe zijn maar heel weinig wetenschappers in staat geweest om koraalriffen op een diepte van meer dan 30 meter te lokaliseren, te onderzoeken en te bestuderen. Dankzij technologische vooruitgang zijn nu langere duiken op deze diepten mogelijk. In totaal heeft het team ongeveer 200 uur gedoken om het rif te bestuderen. De komende maanden zijn er nog meer duiken gepland om het onderzoek rond het rif voort te zetten.

In kaart brengen van oceanen

Deze expeditie maakt deel uit van Unesco's wereldwijde aanpak om de oceaan in kaart te brengen. Koraalriffen zijn een belangrijke voedselbron voor andere organismen, dus het lokaliseren ervan kan helpen bij het onderzoek naar biodiversiteit. De organismen die op riffen leven, kunnen belangrijk zijn voor medicinaal onderzoek en riffen kunnen ook bescherming bieden tegen kusterosie en zelfs tsunami's.

Unesco is de VN-organisatie verantwoordelijk voor oceaanonderzoek. De Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van Unesco coördineert wereldwijde programma's zoals oceaankartering en tsunami-waarschuwingssystemen, evenals tal van wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Unesco beschermt ook unieke delen van de oceanen via 232 mariene biosfeerreservaten en 50 mariene werelderfgoedsites van uitzonderlijke universele waarde. Unesco leidt het VN-decennium van oceaanwetenschap voor duurzame ontwikkeling, van 2021 tot 2030. Dit jaar vinden in dat kader diverse grote internationale bijeenkomsten plaats over oceanen. 

Loading...