Unesco Commissie blij met internationaal advies over gasboringen onder Waddenzee

Unesco Commissie blij met internationaal advies over gasboringen onder Waddenzee

De Tweede Kamer heeft begin dit jaar advies gevraagd aan Unesco over de voorgenomen gaswinning bij Ternaard, bij werelderfgoed Waddenzee. IUCN heeft vervolgens, als formele adviseur van Unesco voor natuurlijk werelderfgoed, commentaar geleverd op de Nederlandse plannen.  De Nederlandse Unesco Commissie is blij met dit advies. Op gedegen wijze heeft IUCN gekeken naar de unieke universele waarde (Outstanding Universal Value, OUV) van de Waddenzee, die ten grondslag ligt aan de erkenning als Werelderfgoed.

IUCN geeft in haar advies aan dat de druk op de Waddenzee, en op de unieke waarden van de Waddenzee, groot is. Niet alleen door mogelijke gaswinning, maar ook door zoutwinning, het uitbaggeren van vaarroutes, windparken, de aanleg van pijpleidingen etc. Advies van IUCN aan de verantwoordelijke overheden is om alle activiteiten in de Waddenzee in samenhang te beoordelen en te managen. De Unesco Commissie is groot voorstander van een dergelijke cumulatieve beoordeling, alleen dan kan het effect van (economische) activiteiten goed worden ingeschat en beoordeeld.

Effect op de OUV

Het advies van IUCN wijst erop dat het niet mogelijk is te concluderen dat gaswinning geen effect heeft op de OUV. Ook uit IUCN zorgen over het ‘hand-aan-de-kraan’- principe; als er pas gestopt wordt met een activiteit als er impact is, is het in feite te laat. Elke potentiële negatieve impact op de OUV moet worden voorkomen. In andere woorden: Bij twijfel niet doen.

De Waddenzee is van uitzonderlijke waarde. Het is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb; een broed- en overwinterplaats voor miljoenen vogels, en heeft een bijzonder rijke biodiversiteit. Het gebied is een onmisbare schakel voor vele dier- en plantensoorten en is vanwege deze uitzonderlijkheid erkend als beschermd natuurgebied onder het Unesco Werelderfgoedverdrag, onder de Ramsar Conventie voor Wetlands en de Waddenzee maakt deel uit van het Eurpese ‘Natura 2000’-netwerk.

Internationaal verplicht

Nederland heeft zich door ondertekening van het Werelderfgoedverdrag internationaal verplicht om dit unieke natuurlijke erfgoed te beschermen en te behouden voor volgende generaties. Daarbij kan en mag het geen moedwillige maatregelen nemen die direct of indirect schade aan het erfgoed veroorzaken.

Voor de Nederlandse Unesco Commissie is het helder: De verantwoordelijkheid van Nederland reikt verder dan onze landsgrens en langer dan een generatie. Voor de Waddenzee geldt: zorg dat de staat van dit gebied verbetert zodat mens en natuur daarvan profiteren. Dat betekent geen gasboringen, en bij alle economische activiteiten de cumulatieve effecten in de beoordeling vooraf meenemen, en bij twijfel niet doen. De waarden van dit gebied zijn te groot, en groter dan Nederland en onze tijd alleen.

Loading...