Unesco accrediteert Bonairiaanse stichting Fuhikubo

Unesco accrediteert Bonairiaanse stichting Fuhikubo

De Bonairean Historical Cultural Foundation Fuhikubo stimuleert het vastleggen van de geschiedenis van Bonaire. Dat doet zij onder meer door Bonairiaanse ouderen op video te laten vertellen over hun eigen geschiedenis.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van lidstaten van de Unesco Conventie Immaterieel Erfgoed is de Bonairiaanse organisatie FUHIKUBO geaccrediteerd als Ngo.

Fuhikubo

De Bonairean Historical Cultural Foundation Fuhikubo stimuleert het vastleggen van de geschiedenis van Bonaire. Dat doet zij onder meer door Bonairiaanse ouderen op video te laten vertellen over hun eigen geschiedenis. De collectie bestaat uit archiefmateriaal verzameld door Boi Antoin. Via de website archivoboneiru.com zijn meer dan 1000 interviews en documentaires te zien die een beeld geven van het eiland. Sinds 2017 is er ook een tv-zender (bonaire.tv) die het materiaal uitzendt, en ook op Sint Maarten, Aruba, Curaçao en in Nederland wordt bekeken.

Voor de uitvoering van de Unesco Conventie Immaterieel erfgoed zijn Ngo’s, experts en onderzoeksinstituten erg belangrijk. Zij zijn degenen die samenwerken met of onderzoek doen naar de gemeenschappen die levend erfgoed koesteren. In Nederland is het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed dan ook de organisatie die de nationale inventaris van immaterieel erfgoed opstelt.

Adviserende rol

Ook in Internationaal perspectief spelen Ngo’s een rol: zij kunnen het Intergouvernementele Comité voor immaterieel erfgoed adviseren. Dat doen zij in het bijzonder in de Evaluation Body, die adviseert over voordrachten voor de internationale lijsten van immaterieel erfgoed.

Er zijn wereldwijd zo’n 170 Ngo’s officieel door Unesco geaccrediteerd. Andere in Nederland gevestigde en door Unesco geaccrediteerde Ngo’s:

  • International Federation of Thanatologists Associations (IFTA) – thanos.org
  • International Society for Ethnology and Folklore – siefhome.org
  • Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland – immaterieelerfgoed.nl
Loading...