Uitgebreide vergadering Werelderfgoedcomité in zomer 2021

Uitgebreide vergadering Werelderfgoedcomité in zomer 2021

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft besloten om de eerder uitgestelde 44ste vergadering van 2020 in China, te verschuiven naar volgend jaar.

Voor Nederland is de vergadering heel spannend, omdat het comité een Nederlandse nominatie vanuit 2020 en een vanuit 2021 beoordeelt voor inschrijving op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het gaat hierbij om de behandeling van de dossiers van de uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dat van de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, de Neder-Germaanse limes (samen met Duitsland). Een derde voor Nederland belangrijk dossier dat besproken wordt, is de Koloniën van Weldadigheid dat in 2020 door België, mede namens Nederland, opnieuw is ingediend.

Uitbreiding

De vergadering zal plaatsvinden in de Chinese stad Fuzhou en zal een uitgebreidere sessie worden dan normaal. Om verdere vertraging van nominaties en een opeenstapeling van beheer-rapportages te voorkomen, zullen agenda-items worden ingepland die nu al zijn te voorzien, en ook op tijd zijn voor te bereiden. Het comité zal tijdens deze ruim twee weken durende bijeenkomst ongeveer 200 State of Conservation Reports bespreken en bijna 50 nominaties beoordelen voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst.

Loading...