Twee nieuwe Unesco-leerstoelen aan Vrije Universiteit Amsterdam

Twee nieuwe Unesco-leerstoelen aan Vrije Universiteit Amsterdam

Unesco heeft aan de Vrije Universiteit Amsterdam twee Unesco-leerstoelen (chairs) toegekend. Het gaat om de leerstoel ‘Cross-Cultural Sustainability’ en de chair ‘Decentralized Information Society Engineering’. Het totale aantal Unesco-leerstoelen in Nederland komt daarmee op veertien.

Image

Sylvia van de Bunt (School of Business and Economics) is benoemd tot leerstoelhouder Cross-Cultural Sustainability.

De chair verbindt cultureel erfgoed, maatschappelijk engagement door dienend leiderschap, gemeenschapsvorming en mentorschap. Cross-cultureel en duurzaam leiderschap gaat over belangrijke maatschappelijke kwesties zoals sociale rechtvaardigheid en vredesopbouw. De leerstoel voert een dialoog tussen de academische wereld en de samenleving om de diversiteit van talent en de valorisatie van interdisciplinaire kennis te vergroten.

Image

Jaap Gordijn (Faculteit Bètawetenschappen, Software en Duurzaamheid) is benoemd tot leerstoelhouder Decentralized Information Society Engineering.

De chair conceptualiseert, ontwikkelt, implementeert en evalueert onderzoek en onderwijs over gedecentraliseerde ecosystemen en ondersteunende technologieën die het begrip van complexe datasystemen en beleidsvormingsprocessen die de Sustainable Development Goals op nationaal en internationaal niveau kunnen vergroten. 

Vier jaar

De benoemingen van Van de Bunt en Gordijn zijn voor een periode van vier jaar. “We zijn erg blij om met een maatschappelijke betrokken organisatie als Unesco samen te werken”, zegt Jeroen Geurts, rector magnificus van de VU. “Als organisaties delen we dezelfde waarden en ambities in het creëren van impact en het werken aan een meer duurzame en gelijkwaardige samenleving”.

Image

Unesco-leerstoelen

Het Unesco-leerstoelenprogramma is een wetenschapsprogramma van Unesco, opgezet in 1992. Het heeft als doel internationale samenwerking tussen onderzoekers te bevorderen door de samenwerking van Unesco-leerstoelen (Unesco Chairs) en netwerken van universiteiten (Unitwin). De Chairs zijn onderdeel van een wereldwijd kennisnetwerk en stimuleren onderzoek en educatie over voor Unesco relevante onderwerpen.

Loading...