Negen nieuwe leden voor Unesco's Werelderfgoedcomité

Negen nieuwe leden voor Unesco's Werelderfgoedcomité

Tijdens de algemene vergadering van landen die zijn aangesloten bij het Werelderfgoedverdrag zijn negen nieuwe leden gekozen in het Werelderfgoedcomité. Ook werd een belangrijke stap gezet tegen politisering bij de inschrijving van nieuwe werelderfgoedsites.

Het Comité bestaat uit 21 landen die voor een termijn van vier jaar zitting nemen in het comité. Om de twee jaar kiest het comité nieuwe leden. Lid zijn van het Werelderfgoedcomité is zeer gewild, omdat deze selecte groep landen verantwoordelijk is voor inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst. Daarnaast evalueert het comité de staat van beheer van de bestaande werelderfgoederen en besluit zij of een werelderfgoed in gevaar is. 

Verkiezingen

Op dit moment hebben 193 landen het Werelderfgoedverdrag ondertekend. Door middel van verkiezingen konden deze landen hun stem uitbrengen voor de nieuwe leden van het Comité. Sinds enkele jaren gebeuren de verkiezingen op basis van regionale vertegenwoordiging. De leden van het Werelderfgoedcomité zijn:  Australië, Bahrein, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, China, Egypte (nieuw), Ethiopië (nieuw), Guatamala, Hongarije, Kirgizië, Mali (nieuw), Nigeria (nieuw), Oeganda, Noorwegen, Saint Kitts and Nevis, Spanje, Thailand (nieuw), Rusland (nieuw), Saoedi-Arabië (nieuw) en Zuid-Afrika (nieuw). 

Naast de verkiezing van nieuwe leden, spreken landen tijdens de Algemene Vergadering ook over de creatie van een algemene gedragscode voor lidstaten, medewerkers van het werelderfgoedcentrum en adviseurs betrokken bij het werelderfgoed en de evaluatie van nieuwe inschrijvingen. Deze gedragscode zou moeten leiden tot meer transparantie en minder politieke lobby in de besluitvorming van het comité.

Koloniën van Weldadigheid

Het Werelderfgoedcomité komt in juli 2020 samen voor zijn jaarvergadering. Deze vindt plaats in Fuzhou, China. Het comité zal dan zeer waarschijnlijk ook besluiten over de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst.

Loading...