Nederlands Memory of the World Register van start

Nederlands Memory of the World Register van start

Het Memory of the World Comité Nederland start, in samenwerking met de Unesco Commissie, het Nederlandse Memory of the World Register.

Vanaf maart 2022 kan uitzonderlijk documentair erfgoed worden genomineerd voor het Nederlandse Memory of the World (MoW) register. Deze nieuwe lijst komt naast het internationale MoW-programma van Unesco te staan.

Geheugen van de Wereld, gericht op het Koninkrijk

Het Nederlandse MoW-register is een lijst die zich richt op het bijeenbrengen van uitzonderlijk documentair erfgoed, begrensd door de kaders van het Koninkrijk der Nederlanden. Het erfgoed wordt voorgedragen vanuit het veld om zo de diversiteit te kunnen tonen die het documentaire erfgoed in het Koninkrijk heeft.

Het MoW Comité roept instellingen met bijzonder documentair erfgoed in hun collecties op om een nominatie in te dienen. De deadline hiervoor is 5 juni 2022. Na beoordeling kunnen medio november de eerste items aan het register worden toegevoegd en gepubliceerd.

Memory of the World 

Het gevaar voor verlies van documentair erfgoed bracht Unesco er in 1992 toe het Memory of the World programma te starten om het verval van het “geheugen van de wereld” zoveel mogelijk tegen te gaan.

“The vision of the Memory of the World Programme is that the world's documentary heritage belongs to all, should be fully preserved and protected for all and, with due recognition of cultural mores and practicalities, should be permanently accessible to all without hindrance.”

De speerpunten van het programma zijn: Streven naar (1) behoud, (2) toegankelijkheid en (3) vergroting van bewustzijn van het bestaan en de betekenis van documentair erfgoed. Dit geldt ook voor de Nederlandse context. De verschillende MoW registers gelden als etalages van het programma. 

Loading...