Nederland kleurt blauw voor 75 jaar Verenigde Naties

Nederland kleurt blauw voor 75 jaar Verenigde Naties

Van 19 tot 24 oktober zal een groot aantal gebouwen en objecten in Nederland blauw verlicht zijn ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De Nederlandse Unesco Commissie ondersteunt dit initiatief, onder meer door Unesco-erfgoederen in Nederland aan te moedigen deel te nemen.

De Verenigde Naties (VN) bestaan dit jaar 75 jaar en dat wordt wereldwijd groots gevierd. Al 75 jaar zetten de VN zich in voor vrede en vrijheid in de wereld. Het wereldwijd blauw verlichten van belangrijke gebouwen maakt duidelijk dat we onderdeel uitmaken van één wereldgemeenschap.

Image

Een vreedzamere wereld is alleen te realiseren door conflicten zoveel mogelijk voor te zijn. Respect voor elkaars cultuur en het behoud van elkaars erfgoed zijn hierbij essentieel. De verschillende Unesco-erfgoedlijsten (Werelderfgoed, Immaterieel erfgoed, Memory of the World) weerspiegelen de rijkdom aan cultuuruitingen, iconische gebouwen en belangrijke historische gebeurtenissen, die maken tot wie we vandaag de dag zijn.

Unesco 75 jaar

Omdat Unesco als deelorganisatie van de Verenigde Naties ook 75 jaar bestaat, vindt de Unesco Commissie het fantastisch dat zoveel Unesco-erfgoedsites en -instellingen deelnemen aan dit initiatief. 

Werelderfgoedsites als Schokland, het Rietveld Schröderhuis, Molencomplex Kinderdijk-Elshout en de Van Nellefabriek doen mee, evenals verschillende instellingen die een Unesco ‘Memory of the World’-collectie herbergen zoals Bibliotheek Ets Haim en het Eye Filmmuseum.

Kaart

Initiatiefnemer is de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties. Zij houdt een kaart bij van objecten en gebouwen die blauw verlicht worden. Kijk op www.vn75.nl/kaart.

Loading...