Lancering programma Leiden European City of Science 2022

Lancering programma Leiden European City of Science 2022

Op 10 november maakt de organisatie bekend wat het programma is van het ‘Leiden European City of Science 2022’-jaar.

Naast deze bijeenkomst voor pers en genodigden lanceert de organisatie dan ook de publiekswebsite.

Wetenschap en de samenleving

De organisatie van Leiden 2022 heeft de Unesco World Science Day for Peace and Development uitgekozen om het doel van het jaarprogramma duidelijk te maken: Leiden 2022 gaat niet alleen over de wetenschap, maar vooral over de rol die wetenschap heeft in onze samenleving en de bijdrage die kennis, kunst en kunde kunnen leveren aan het aanpakken van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.

Het Leiden 2022 jaar is een publieksprogramma van activiteiten, presentaties, tentoonstellingen en congressen over wetenschap en onderzoek, dat gedurende het hele jaar loopt. Het programma is gericht op verschillende doelgroepen, zoals wetenschappers, beleidsmakers, en inwoners van de stad en omgeving. Voormalig Unesco Commissielid prof. dr. Corinne Hofman is een van de twee ‘Champions’ van het wetenschapsjaar.

'City of Science'

Het is de eerste keer dat een Europese stad het predicaat ‘City of Science’ draagt. Aanleiding is het feit dat het tweejaarlijkse EuroScience Open Forum (ESOF) in 2022 georganiseerd wordt in Leiden, van 13 tot 16 juli. ESOF is Europa’s grootste multidisciplinaire congres op het gebied van onderzoek, wetenschap en kennis. Leiden verwacht dan meer dan 4000 wetenschappers en onderzoekers te verwelkomen.

Tijdens de perslancering in Naturalis geeft Shamila Nair-Bedouelle, adjunct-directeur-generaal van Unesco voor wetenschap, een boodschap mee en spreekt zij de steun van Unesco uit voor het wetenschapsjaar van Leiden. De bijdrage die wetenschap kan leveren aan duurzame ontwikkeling en het vrij delen van kennis met gemeenschappen zijn daarbij aandachtspunten.

Sprekers

Tijdens de lancering op 10 november spreken ook Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jean-Eric Paquet, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie, van de Europese Commissie. Ook worden de 22 hoogtepunten van het wetenschapsjaar gepresenteerd.

Loading...