Hoe behoud je de mensenrechten van toekomstige generaties?

Hoe behoud je de mensenrechten van toekomstige generaties?

Op 18 en 19 november vindt op Slot Loevestein het symposium ‘Let Future Generations Speak!’ plaats over de mensenrechten van toekomstige generaties.

Tijdens het symposium staat de vraag centraal wat de mensenrechten van toekomstige generaties zijn en welke acties nu moeten plaatsvinden om, ondanks dreigingen als klimaatverandering, de rechten van volgende generaties te behouden.

Het symposium is een initiatief van de Unesco Leerstoel Human Rights and Peace van prof. Fons Coomans (Universiteit Maastricht), in samenwerking met Lab Toekomstige Generaties en Stichting Museum Slot Loevestein.Slot Loevestein is onderdeel van de Hollandse Waterlinies die deze zomer benoemd werden tot Unesco werelderfgoed. De Unesco Commissie heeft patronage verleend aan het symposium.

Hugo de Grootjaar

Het symposium vindt plaats in het kader van het Hugo de Grootjaar, dat in het teken staat van het feit dat 400 jaar geleden, in 1621, Hugo de Groot uit Slot Loevestein ontsnapte. Hij pleitte voor het behoud van de commons, het gemene goed waarvan niemand eigenaar is, maar dat voor iedereen van essentieel belang is, zoals de zee, de natuur en de ruimte.

De Groots gedachtegoed dienst als inspiratiebron voor een dialoog over de mensenrechten van toekomstige generaties. Tijdens het symposium wordt besproken hoe onze nalatenschap over 400 jaar wordt beoordeeld. Hoe kunnen wij onze tijd en middelen zo goed mogelijk besteden om het menselijk leven in de toekomst optimaal te behouden? Hoe beschermen en verbeteren we onze leefomgeving en hulpbronnen voor toekomstige generaties, en hoe kunnen wij daarin onze verantwoordelijkheid nemen?

Programma

Sprekers op het symposium zijn onder meer Fons Coomans (Unesco Leerstoelhouder Human Rights and Peace), Rianne Letschert (Rector Universiteit Maastricht), Nico Schrijver (Hoogleraar Internationaal Recht) en Bahia Tahzib-Lie (mensenrechtenambassadeur voor Nederland). Voorzitter van de Unesco Commissie Kathleen Ferrier draagt tevens bij aan het debat.

Het symposium is online kosteloos bij te wonen. Meer informatie en aanmelden via de website van Slot Loevestein.

Loading...