Nieuws
Het Beemster Vijfje (Beeld: Koninklijke Nederlandse Munt)
Nieuws
Over deze foto
Het Beemster Vijfje. (Beeld: Koninklijke Nederlandse Munt)

Herdenkingsmunt voor 20-jarig Werelderfgoedjubileum De Beemster

Herdenkingsmunt voor 20-jarig Werelderfgoedjubileum De Beemster

Herdenkingsmunt voor 20-jarig Werelderfgoedjubileum De Beemster

In 2019 staat Droogmakerij de Beemster 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ter ere hiervan zal op 24 juni de eerste muntslag plaatsvinden van een officiële herdenkingsmunt, ‘het Beemster Vijfje’.

2019 is het jaar dat Droogmakerij de Beemster het 20-jarig jubileum viert als Unesco-werelderfgoed. De zeventiende-eeuwse polder in Noord-Holland vertelt het unieke verhaal van de Nederlanders, die grote delen land drooglegden en omzetten in vruchtbare landbouwgrond. Ter ere van het jubileum geeft de Koninklijke Munt een herdenkingsmunt uit in de serie ‘Nederlands Werelderfgoed’. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zal de eerste slag slaan van ‘het Beemster Vijfje’ in de Keyserkerk in Middenbeemster.

Ontwerp

De in Amsterdam wonende Duitse kunstenares Katrin Korfmann is de ontwerper van het Beemster Vijfje. Zij tekende ook voor het in 2018 verschenen Schokland Vijfje. In de ontwerpen van beide munten benadrukt ze het contrast tussen de vrije, organische vorm van het natuurlijke landschap en het strakke, geconstrueerde raster van het polderlandschap. De voorzijde van de munt toont het en profil portret van de Koning, kijkend naar rechts: abstract maar herkenbaar.

Portret, landschap, iconen en letters liggen dieper ten opzichte van het landschap, net zoals het voormalige Beemstermeer ten opzichte van het omringende oude land. Bij het Schokland Vijfje was dit precies andersom als verwijzing naar het voormalige eiland, dat boven de Zuiderzee uitstak.

Beschikbaarheid

Het Beemster Vijfje is vanaf 24 juni te bestellen via www.knm.nl/beemster en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële Eerste Slag ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. 

Extra speciaal is dat bij de bestelling van de munt een kaart van Nederland zit, waarop u kunt zien hoe uw huis zich verhoudt tot de zeespiegel. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en goud.