Grote brand in Kaapstad: onduidelijkheid over behoud unieke collecties

Grote brand in Kaapstad: onduidelijkheid over behoud unieke collecties

Bij een grote brand op de hellingen van de Tafelberg bij Kaapstad (Zuid-Afrika) zijn diverse gebouwen van de Universiteit van Kaapstad ernstig beschadigd geraakt. Van onder meer het Jagger-gebouw, een onderdeel van de universiteitsbibliotheek waar de speciale collecties zijn gehuisvest, is de leeszaal compleet verwoest.

Op Twitter meldt de bibliotheek dat brand-preventieve maatregelen konden voorkomen dat de brand zich binnen het gebouw verder verspreidde. Maar de universiteit bevestigt ook dat sommige delen van collecties verloren zijn gegaan. De daadwerkelijke schade kan pas worden vastgesteld als het gebouw wordt vrijgegeven. Gevreesd wordt voor grote schade aan het documentaire erfgoed. 

1300 deelcollecties

De bijzondere collecties van de Universiteit van Kaapstad bestaan uit uniek gedrukt en audiovisueel materiaal rond Afrikaanse onderwerpen en studies. Het geheel omvat zo’n 1.300 deelcollecties van unieke manuscripten en persoonlijke papieren, en is vanaf 1905 bijeen gebracht. De collectie boeken en pamfletten alleen al bevat meer dan 85.000 items. Ook bevat het gebouw een van de meest uitgebreide collecties Afrikaanse films, ongeveer 3.000 stuks. Een deel van deze bijzondere collecties is in de afgelopen jaren gedigitaliseerd en online beschikbaar gekomen.

Een onderdeel van de bijzondere collecties is de Bleek & Lloyd collectie. Dit is een verzameling notitieboeken, aantekeningen, tekeningen en foto’s uit de tweede helft van de negentiende eeuw van de onderzoekers en taalkundigen Wilhelm Bleek en Lucy Lloyd naar de Khoisan volken uit Zuidelijk Afrika de |xam en !kun. In 1997 is deze collectie toegevoegd aan het internationale Unesco Memory of the World register

Meer informatie:

http://www.specialcollections.uct.ac.za/

http://lloydbleekcollection.cs.uct.ac.za/
 

Loading...