Gezocht: voorzitter Unesco Memory of the World Comité Nederland

Gezocht: voorzitter Unesco Memory of the World Comité Nederland

Deze vacature is ingevuld. 

Het Unesco Memory of the World Comité Nederland zoekt een nieuwe voorzitter die een warm hart heeft voor documentair erfgoed. Het betreft een onbezoldigde functie.

Unesco’s Memory of the World Programma (MoW) komt al tientallen jaren op voor het belang en behoud van documentair erfgoed wereldwijd. Het Internationale Memory of the World Register fungeert daarbij als etalage van het programma. Op dit register zijn bijna 500 items of collecties van wereldbetekenis ingeschreven, zoals bijvoorbeeld het dagboek van Anne Frank en de oudst bewaarde Koran. Ons land heeft twintig inschrijvingen op het register. Sinds 2022 kent Nederland ook een eigen MoW-register met erfgoed dat specifiek voor Nederland van belang is. Daarop staan acht inschrijvingen.

MoW-Comité

Net als veel landen heeft Nederland een Memory of the World comité dat zaken rondom het MoW-programma coördineert. Samen met erfgoedinstellingen en beleidsmakers werkt het comité aan het behoud van, en de verbetering van de toegang tot, dit kwetsbare erfgoed. Tot het takenpakket behoort ook het begeleiden van Nederlandse voordrachten voor het Internationale Memory of the World Register en de besluitvorming rondom de inschrijvingen op de nationale MoW-lijst.

Het MoW-comité bestaat uit vertegenwoordigers van het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek, Beeld en Geluid, Digitaal Erfgoed Nederland en onafhankelijke leden. Het bureau van de Nederlandse Unesco Commissie voert het secretariaat van het MoW-comité.

Taken en profiel

De voorzitter

  • geeft op inspirerende wijze leiding aan het MoW-comité en is de verbindende schakel met de Nederlandse Unesco Commissie.
  • draagt zorg voor de realisatie van de speerpunten, visie en missie van het MoW-comité (waaronder het Caraïbisch documentair erfgoed).
  • treedt op als enthousiasmerende ambassadeur voor het Unesco documentair erfgoed en het MoW-comité, zowel richting erfgoedinstellingen als op bestuurlijk-politiek niveau.
  • vertegenwoordigt of laat het MoW-comité vertegenwoordigen bij (inter)nationale gelegenheden.
  • is goed bekend met documentair erfgoed in brede zin en beschikt over een netwerk binnen het documentair erfgoedveld.
  • is ervaren in het voorbereiden en leiden van vergaderingen. Stelt zich proactief op bij actuele ontwikkelingen rondom documentair erfgoed.
  • weet in samenspraak met het MoW-comité de boodschap over de unieke stukken op de verschillende registers enthousiast uit te dragen, maar met name ook de bredere projecten daarachter.

Overige zaken

  • Het betreft een onbezoldigde functie
  • Het MoW-comité vergadert drie keer per jaar. De totale tijdsinvestering is circa zes dagdelen per jaar
  • Het is een aanstelling voor drie jaar
  • We streven naar een evenwichtig samengesteld comité

Solliciteren

Heeft u interesse in deze functie, dan kunt u uw sollicitatie per mail sturen naar Tim de Haan, secretaris van het MoW-comité, via mow@unesco.nl. De deadline is 27 augustus 2023. Heeft u vragen dan kunt u de secretaris bereiken via 070 – 3315484 of per mail.

 

Update:

Deze vacature is gesloten. 

Loading...