Eye Filmmuseum kondigt film aan met eerste bewegende beelden van Europa

Eye Filmmuseum kondigt film aan met eerste bewegende beelden van Europa

Op de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed (27 okt) heeft Eye Filmmuseum de release aangekondigd van ‘The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)’. De film zal gratis te zijn op het nieuwe streamingplatform Eye Film Playerᵇᵉᵗᵃ.

The Brilliant Biograph bevat onlangs gerestaureerde 68 mm-films gemaakt tussen 1897 en 1903. Eye Filmmuseum herbergt ongeveer 200 Mutoscope- en Biograph-films op het originele 68 mm-formaat, waarmee het de grootste collectie ter wereld is van dergelijk materiaal. Vanwege het verouderde formaat zijn de films digitaal gerestaureerd met een resolutie van circa 8K.

Financiering

Dankzij financiering uit het programma 'European Tribute to Film Heritage' van de Europese Commissie digitaliseerde Eye 50 geselecteerde films en produceerde, in samenwerking met het British Film Institute, een compilatie van enkele opmerkelijke films van hoge kwaliteit, vergezeld van een speciaal gecomponeerde score door de Nederlandse componist Daan van den Hurk.

De online release van The Brilliant Biograph op het streamingplatform volgt op premières in Amsterdam, en op een aantal internationale filmfestivals en distributie via filmhuizen in Nederland en België.

Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed

De Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed (WDAH) is een gelegenheid om mensen bewust te maken van het belang van audiovisuele documenten en te erkennen dat dringende maatregelen nodig zijn om dit erfgoed te behouden. Volgens WDAH biedt audiovisueel materiaal als documentair erfgoed “een venster naar de wereld”, omdat we evenementen observeren die we niet kunnen bijwonen, en we stemmen uit het verleden horen die niet meer kunnen spreken.

"Eye Film Playerᵇᵉᵗᵃ biedt gratis films en verhuur aan uit de internationaal bekende Eye-collectie. Er is geen account nodig om de selectie gratis films te bekijken. Het doel van Eye Film Player is om de schatten uit de collectie online te delen, zodat iedereen ze kan ontdekken en ervan kan genieten. Vanaf november 2020 worden er maandelijks nieuwe titels toegevoegd. De officiële wereldwijde lancering van de Eye Film Player staat gepland voor januari 2021.

Loading...