Eerste Unesco-familiedag een groot succes

Eerste Unesco-familiedag een groot succes

Op 9 juni heeft de eerste Unesco-familiedag plaatsgevonden in Villa Jongerius in Utrecht. De 150 deelnemers maakten er samen een groot succes van. 

De bedoeling van de familiedag was het bijeenbrengen van zoveel mogelijk organisaties met een officieel Unesco-label in het koninkrijk. Unesco-scholen, -leerstoelhouders, -werelderfgoedsites, -erfgoedgemeenschappen, -geoparken, biosfeergebieden etc. waren uitgenodigd om inspiratie op te doen en onderlinge banden te smeden of te versterken. 

Minister

Robbert Dijkgraaf, (minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) opende de dag. In zijn speech benadrukte hij het belang van het brede Unesco-mandaat en de zachte krachten waar de organisatie voor staat. “Die zachte krachten verdienen een sterk huis. Daar moeten we aan bouwen”, aldus de minister. 

De middag was gewijd aan verschillende deelsessies over Unesco-onderwerpen. Bijvoorbeeld erfgoed in crisissituaties, de rol van journalistiek, een werelderfgoed-café, en wereldburgerschap.

Cariben

De Cariben waren vertegenwoordigd in een hybride bijeenkomst met vertegenwoordigers van de meeste Caribische eilanden binnen het koninkrijk. Ook de Unesco Jongerencommissie had gedurende de dag een actieve rol.

Volgens Kathleen Ferrier, voorzitter van de Unesco Commissie, is het belang van een organisatie als Unesco met deze dag heel duidelijk aangetoond. “Unesco’s mandaat van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaat over de waarden die ons mens-zijn raken en is daardoor zeer urgent. Door alle Unesco-familieleden bij elkaar te brengen en met elkaar in gesprek te laten gaan hopen we op nieuwe verbindingen, nieuwe inspiratie en vruchtbare samenwerkingen.” 

Image
Robbert Dijkgraaf (minister van OCW) en Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie) in gesprek op het podium tijdens de Unesco Familiedag 2022.
Robbert Dijkgraaf (minister van OCW) en Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie) in gesprek op het podium. (Foto: Sebastiaan ter Burg)
Image
Unesco Commissielid Charlotte Huygens en historicus Karwan Fatah-Black in een sessie over Wereldburgerschap. (Foto: Jan van Beijnhem)
Image
Margo Smit, ombudsman van de NPO, in gesprek met Unesco Commissielid Yvonne Zonderop, over de rol van journalistiek.(Foto: Jan van Beijnhem)
Image
V.l.n.r. Cindy Zalm (Nationaal Museum van Wereldculturen), Erik Kleijn (erfgoedexpert), Dewi van de Weerd (ambassadeur voor internationale culturele samenwerking) en Leonard Geluk (lid Unesco Commissie) spraken over cultuur in tijden van crisis. (Foto: Jan van Beijnhem)
Image
Een volle plenaire zaal tijdens de Unesco-Familiedag 2022.
De Unesco-familie tijdens de afsluitende quiz. (Foto: Jan van Beijnhem)
Image
Unesco-quizmaster Tim de Haan in actie. (Foto: Jan van Beijnhem)
Image
Netwerkborrel aan het einde van de Unesco-familiedag. (Foto: Jan van Beijnhem)
Image
Vertegenwoordigers van de Corsokoepel in gesprek met Lisanne Bedaux van het bureau van de Unesco Commissie. (Foto Jan van Beijnhem)
Loading...