Een pleidooi voor inclusieve wetenschapscommunicatie

Een pleidooi voor inclusieve wetenschapscommunicatie

Recent organiseerde de KNAW de slotbijeenkomst van het programma Gewaardeerd!, die in het teken stond van een toekomstbestendiger wetenschapscommunicatie. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Unesco Commissie, benadrukte tijdens de middag het belang van open en inclusieve wetenschap.

Het grote verhaal

“We moeten ook het grote verhaal vertellen over hoe wetenschap werkt” aldus minister van OCW Robbert Dijkgraaf, toen hij aankondigde tien jaar lang één miljoen euro te reserveren voor een nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Een investering, “zodat al die mensen die in Nederland bezig zijn met wetenschapscommunicatie meer met elkaar kunnen gaan samenwerken.”

In het kader van Gewaardeerd! kwamen wetenschappers, communicatieprofessionals en bestuurders vorige maand bij elkaar om na te denken over het grote verhaal: wat is er nodig om wetenschapscommunicatie een volwaardige plek te geven binnen de academische wereld? In verschillende sessies bogen wetenschappers van onder andere het IMPACTLAB (UU, Leiden Universiteit) en het Athena Instituut (VU Amsterdam) zich over deze vraag.

Voorwaarden en knelpunten

Uit deze sessies blijkt dat er veel behoefte is aan een dialoog. Niet alleen tussen wetenschap en maatschappij, maar ook binnen de eigen organisatie en de wereld van wetenschap en wetenschapscommunicatie zelf. Ook hebben onderzoekers structurele financiële en praktische ondersteuning nodig. Dat past binnen het Erkennen en Waarderen-programma: wetenschappers die de samenleving opzoeken kunnen hiervoor beter worden beloond. 

Inclusieve wetenschapscommunicatie

De dag sloot af met een paneldiscussie. Onder leiding van Unesco Commissielid Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente) werden de kansen en knelpunten besproken die communicatie over wetenschap met zich mee kan brengen, met speciale aandacht voor jonge onderzoekers. Panelleden Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie), Jeroen Geurts (rector VU Amsterdam) en onderzoekers Erik van Sebille (Universiteit Utrecht) en Andrea Evers (Universiteit Leiden) meenden dat besturen een rijke voedingsbodem moeten creëren waarin wetenschapscommunicatie verder kan ontwikkelen. Het panel was heel positief over het nationale centrum voor wetenschapscommunicatie: het draagt niet alleen een belangrijke boodschap uit over het belang van wetenschapscommunicatie in het algemeen, maar kan ook bijdragen aan professionalisering en verdere inbedding van het vak in het wetenschappelijke veld en daarbuiten. 

Inclusiviteit

Kathleen Ferrier benadrukte het belang van inclusieve wetenschapscommunicatie, waarmee alle groepen in de samenleving worden aangesproken. “Wat ik vooral heel belangrijk vind is dat je ingangen in de samenleving hebt, zodat je weet hoe je verschillende groepen ook daadwerkelijk bereikt met je communicatie”. Wat haar betreft moet wetenschapscommunicatie geen eenrichtingsverkeer zijn, maar echt een dialoog tussen wetenschap en samenleving. Dit proces van met elkaar in contact komen én blijven, is cruciaal voor het waarborgen van een open en inclusieve wetenschap. 

Meer informatie via de website van Gewaardeerd!.

Kijk hier de bijeenkomst terug: 

Loading...