Nieuws
Header In Europa
Nieuws
Over deze foto
Foto: VPRO

Docenten gezocht: IN EUROPA, de geschiedenis op heterdaad betrapt

Docenten gezocht: IN EUROPA, de geschiedenis op heterdaad betrapt

Docenten gezocht: IN EUROPA, de geschiedenis op heterdaad betrapt

Na 10 jaar gaan de VPRO en Geert Mak opnieuw de samenwerking aan; de gelauwerde documentaire reek “In Europa” krijgt een vervolg. Vanaf december zullen zij in 20 delen de geschiedenis op heterdaad betrappen. En: zij doen dit samen met Europese scholen. 

IN EUROPA, de geschiedenis op heterdaad betrapt

Na 10 jaar gaan de VPRO en Geert Mak opnieuw de samenwerking aan; de gelauwerde documentaire reek “In Europa” krijgt een vervolg. Vanaf december zullen zij in 20 delen de geschiedenis op heterdaad betrappen.

Want …. Waar waren we gebleven? …. Het jaar 1999. Wat is er gebeurd in Europa in de turbulente jaren die volgden op de val van de muur en wat kwam er eigenlijk terecht van al onze grote verwachtingen?

IN EUROPA in de klas

Misschien dat jij ook destijds stukjes van de serie gebruikte in je geschiedenisles of je les maatschappijleer. Zelf plakken en knippen is dit keer niet nodig. De VPRO ontwikkelt samen met Euroclio een aantal interactieve lespakketten voor de bovenbouw van HAVO/VWO en de hoogste klassen van het VMBOT, waarin leerlingen historisch onderzoek doen en een eigen korte documentaire maken.

Europese uitwisseling

Elke Nederlandse school wordt gekoppeld aan een Europese partnerschool die aan hetzelfde thema werkt. Denk daarbij aan thema’s als migratie, klimaatverandering, moeilijke of verzwegen geschiedenissen, mensenrechten, terrorisme, democratische verschuivingen.

Aan het begin van het project delen de studenten verwachtingen aan het eind hun video’s. Ze leren van elkaars ervaringen en discussiëren over het eindresultaat. Met deze unieke Europese uitwisseling hopen we de onafhankelijke meningsvorming, de saamhorigheid onder studenten en de mediawijsheid van studenten te vergroten. Tenslotte is de student van nu de Europeaan van morgen.

Het lespakket

Wij bieden een gratis online (en printbaar) pakket met heldere instructies, historische context en opdrachten, clips van de serie en tutorials waarin docenten en studenten alles leren over het doen van research, interviewen, filmen en monteren.

Neem deel aan de kopgroep en ontmoet Geert Mak

Als je zou willen deelnemen aan dit project ga dan naar: vpro.nl/ineuropa   en schrijf je in (vul vooral het volledige formulier in)

Schrijf jij je in voor de kopgroep dan kun al per december met de eerste 2 lespakketten aan de slag.
De eerste twee thema’s zijn:

pakket 1 – Bosnia Difficult histories en pakket 2 – Migration

De docenten van de kopgroep wordt gevraagd feedback te geven op het project middels een vragenlijst. Jouw ervaringen en die van je studenten zijn voor ons van belang.

En nog veel leuker als je deelneemt aan deze kopgroep ontvang je een uitnodiging voor de feestelijke première van de serie in Tuschinki te Amsterdam, alwaar je samen met 2 studenten van je school de makers van de serie en de schrijver Geert Mak kunt ontmoeten.

Voor inschrijving:                   vpro.nl/ineuropa

Voor meer informatie:          o.toeset@vpro.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...