Caribische workshop over erfgoedbescherming bij natuurrampen

Caribische workshop over erfgoedbescherming bij natuurrampen

Jaarlijks krijgt het Caribisch gebied te maken met orkanen, soms met desastreuze gevolgen voor de bewoners van de eilanden. Bij dergelijke crises staat noodhulp voor cultureel erfgoed niet op de prioriteitenlijst.

Om de weerbaarheid van erfgoedbeheerders in het geval van een noodsituatie te vergroten, organiseert Unesco, samen met het Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) een workshop op het eiland Barbados. Aan de workshop nemen erfgoedbeheerders, vertegenwoordigers van culturele instellingen, focal points op het gebied van rampenbestrijding, en CDEMA-medewerkers deel. Ook specialisten van de zes Caribische eilanden binnen het Nederlandse Koninkrijk doen mee aan de workshop.

Het verlies van cultuur resulteert ook in een verlies van identiteit en beïnvloedt dus de manier waarop mensen zich verhouden tot de wereld. Cultuur staat centraal in het leven van gemeenschappen en individuen, en functioneert als anker voor identiteit en verbondenheid, juist in crisissituaties. Volgens Unesco is cultuur en dus ook lokaal erfgoed een krachtig hulpmiddel als basis voor duurzaam herstel.

Ondanks de breed gedragen erkenning in het Caribisch gebied voor de diepe verbindingen ​​tussen mensen en hun natuurlijke en culturele omgeving, moet worden opgemerkt dat de cultuursector niet geïntegreerd is in rampenpreventie, reactie- en beheersstrategieën en -plannen op nationaal of regionaal niveau. De workshop moet helpen om de integratie van cultuur in crisisbeheersingssystemen en beleid te versnellen.

Loading...