Aardbeving in Syrië en Turkije: Unesco biedt hulp aan

Aardbeving in Syrië en Turkije: Unesco biedt hulp aan

Unesco heeft maandag haar steun betuigd aan Syrië en Turkije na de verwoestende aardbevingen die de twee landen hebben getroffen. 

‘Mijn condoleances gaan uit naar de families en geliefden van de overledenen. Mijn gedachten gaan ook uit naar de gewonden en alle getroffenen. Onze organisatie zal binnen haar mandaat bijstand verlenen.’ sprak Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco. 

Ook de Nederlandse Unesco Commissie heeft haar steun betuigd. ‘Wij hebben met droefheid kennisgenomen van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Onze gedachten zijn bij alle mensen die door deze tragedie zijn getroffen.’

Unesco heeft samen met haar partners een eerste onderzoek ingesteld naar de schade aan het erfgoed. Er zijn met name zorgen over de situatie in de oude stad Aleppo (Syrië), die op de lijst van bedreigd werelderfgoed staat. In de citadel is aanzienlijke schade geconstateerd. De westelijke toren van de oude stadsmuur is ingestort en verschillende gebouwen in de souks zijn verzwakt.

In Turkije betreurt Unesco de instorting van verschillende gebouwen in de stad Diyarbakır, waar zich het werelderfgoed ‘Cultuurlandschap van Diyarbakır fort en de Hevsel tuinen’ bevindt, een belangrijk centrum uit de Romeinse, Sassanidische, Byzantijnse, Islamitische en Ottomaanse periode. Andere sites op de Werelderfgoedlijst die niet ver van het epicentrum liggen, hebben mogelijk ook schade geleden, zoals Göbekli Tepe, Nemrut Dağ en Tell of Arslantepe.

Unesco mobiliseert, in samenwerking met partners zoals ICOMOS, haar deskundigen om een nauwkeurige inventaris van de schade op te maken met als doel deze sites snel veilig te stellen en te stabiliseren.

Op Instagram zijn foto's te zien waarop de omvang van de schade aan het erfgoed goed te zien is. 
 

Loading...