Aandacht voor cultuur tijdens internationale klimaattop

Aandacht voor cultuur tijdens internationale klimaattop

Op 25 en 26 januari vindt de internationale Climate Adaptation Summit 2021 plaats vanuit Nederland. Deze online wereldtop is gericht op het vinden van oplossingen die kunnen helpen om ons beter aan te passen aan een veranderend klimaat, ook wel klimaatadaptatie genoemd. De Nederlandse Unesco Commissie organiseert een side event over de rol die cultuur en erfgoed hierbij kunnen spelen.

Wereldwijd zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel. Waar de huidige strategieën voor klimaatadaptatie vaak een kwestie lijken van economische investeringen of technologische innovatie, onderstreept de Unesco Commissie het belang van cultuur.

Menselijk proces

Klimaatadaptatie is in de eerste plaats een menselijk proces waar een mentaliteitsverandering voor nodig is en waar culturele middelen bij kunnen helpen. Onder het motto Changing Minds not the Climate presenteert de Commissie op cultuur gebaseerde oplossingen voor klimaatadaptatievraagstukken. Vier praktijkvoorbeelden (uit Kampen, Amsterdam, Den Bosch en Bonaire) waarin cultuur het uitgangspunt vormt, staan daarbij centraal. Deze best practices bieden duurzame maatwerkoplossingen voor lokaal bepaalde klimaatuitdagingen.

Partners bij het side event zijn: Het Oversticht, Landschap Noord-Holland, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Stichting Fuhikubo. Corinne Hofman, hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied aan de Universiteit Leiden en lid van de Nederlandse Unesco Commissie, leidt het event.

Meer side events

De Bonairiaanse Stichting Fuhikubo en erfgoedorganisatie Icomos organiseren ook side events. De drie events samen tonen de groeiende aandacht aan voor de rol die cultuur en erfgoed kunnen spelen in klimaatadaptatie.

Om het side event te kunnen bijwonen is registeren noodzakelijk. Dit kan kosteloos via de website van de Climate Adaptation Summit.

CAS 2021

Image
Logo van de Climate Adaptation Summit 2021

Op 25 en 26 januari 2021 vindt in Nederland een internationale klimaattop plaats, de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021).

Wereldleiders als Angela Merkel, Ban Ki-moon en VN-secretaris generaal Guterres lanceren een brede Adaptation Action Agenda met praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030.

Meer weten over de internationale klimaatadaptatietop

Loading...