Vrijheid van informatie en bescherming van journalisten

UNESCO is de enige VN-organisatie met een mandaat op het gebied van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. 

Uitkomsten

  • In de periode 2006-2015 veroordeelde de Directeur-Generaal van UNESCO 827 moorden op journalisten wereldwijd.
  • In slechts 8% van de 827 gevallen werd de zaak opgelost.
  • 95% van de vermoorde journalisten was afkomstig uit het land waar ze gedood werden.
  • 94% van de vermoorde journalisten was man.
  • 38% van de vermoorde journalisten werkte voor kranten of tijdschriften.

Nieuws

OPINIE – In haar column schrijft Andrée van Es over de woelige wereld om ons heen waar nieuwsmanipulatie en propaganda aan de orde van de dag zijn. 

Op 31 mei en 1 juni heeft in Den Haag een grote internationale conferentie plaatsgevonden over internetdemocratie. Experts van over de hele wereld kwamen bijeen in het Vredespaleis om te spreken over mogelijkheden om het internet te beschermen tegen bijvoorbeeld fraude, identiteitsdiefstal en aanzetten tot haat.

Net voor de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei, zijn bij diverse aanslagen in Afghanistan in totaal 11 journalisten omgekomen, evenals tientallen burgers. Onder de doden bevond zich AFP-fotograaf Shah Marai. De Unesco Commissie gebruikte een foto van hem in een in 2014 georganiseerde fototentoonstelling. 

OPINIE — In haar Nieuwjaarscolumn schrijft Andrée van Es over de beelden en berichten uit Iran, die ons tijdens de jaarwisseling met de neus op de champagnevrije feiten drukten.

Op 3 mei is het de Internationale Dag voor de Persvrijheid. Om deze dag onder de aandacht te brengen werkt Unesco samen met de organisatie Cartooning for Peace en de beroemde cartoonist Plantu. Resultaat is een online tentoonstelling van cartoons over de persvrijheid. 

3
mei

Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. De Nederlandse Vereniging van Journalisten organiseert dan het Festival van het Vrije Woord, dit jaar bij Beeld en Geluid in Hilversum. UNESCO-scholen zijn van harte uitgenodigd mee te doen aan het programma.

Video

Twitter #ENDimpunity