Papieren demonstratie

Papieren demonstratie

Naar aanleiding van de klimaatdemonstratie door jongeren schrijft Unesco Jongerencommissielid Maartje Smit over de vrijheid van meningsuiting. “Is het voor de overheid niet veel handiger om er een meetbaar instrument bij te hebben om te kijken waar burgers zich druk om maken?”

15.000 scholieren kwamen donderdag 7 februari vanuit het hele land naar het Malieveld, voorzien van bij handenarbeid gemaakte kartonnen bordjes, opgevrolijkt met jolige leuzen. Dit deden ze om hun onvrede te uiten over hoe de overheid omgaat met het klimaat. Deze demonstratie was een duidelijke herinnering aan het feit dat wij in een land leven waar vrijheid van meningsuiting een gegeven is.

Zeggen wat je denkt

Maar waarom al die ophef over vrijheid van meningsuiting? Stel je eens voor dat je luistert naar een rapper, maar dat deze op een dag verboden is, omdat hij uitspraken heeft gedaan in zijn nummers waar de overheid het niet mee eens is. Dit kan in andere landen waar geen vrijheid van meningsuiting bestaat, maar niet bij ons. Je mag hier zeggen en dus ook zingen wat je denkt. Verder kan je er ook in zekere mate vanuit gaan dat wat je leest in de media redelijk betrouwbaar is. Er is geen censuur gepleegd door de overheid, dus alle meningen kunnen ons worden aangeboden. Zeer belangrijk, want anders is er de kans dat je te veel in je eigen bubbel gaat lezen en denken, terwijl natuurlijk de kans bestaat dat jouw mening niet de juiste is. Ook de overheid ziet het belang van deze vrijheid in, en daarom is dit recht opgenomen in onze grondwet. 

‘Je mag hier zeggen en dus ook zingen wat je denkt.’

Dankbaar

Voor dit recht mogen wij enorm dankbaar zijn. In andere landen is dit nog lang niet zo goed geregeld. Vraag maar aan Amnesty, zij organiseren een actie waarbij jongeren brieven kunnen schrijven naar mensen die ten onrechte vast zitten voor het uiten van hun mening. Zij moeten elk jaar nog veel te veel brieven schrijven aan vastzittende vrijheidsstrijders, opgepakt voor het verkondigen van hun mening. Het bewijs dat er dus nog genoeg landen zijn waar je moet oppassen met het uiten van kritiek tegen de overheid. 

Nieuw instrument

En toch leveren deze demonstraties over het klimaatbeleid een belangrijke vraag op. Is het voor de overheid niet veel handiger om er een meetbaar instrument bij te hebben om te kijken waar burgers zich druk om maken, in plaats van dat alleen een betrokken groep scholieren dat gevoel op de kaart zet? We krijgen dan een soort van papieren demonstratie; je zou het ook een raadgevend referendum kunnen noemen. Zo krijg je een veel duidelijker overzicht van wie wat vindt, en dan kan de overheid voor zichzelf besluiten wat ze hiermee doet. De perfecte oplossing: democratie meets vrijheid van meningsuiting.

Loading...