Nieuwe Unesco-publicatie over mensenrechten en encryptie

Nieuwe Unesco-publicatie over mensenrechten en encryptie

In de publicatieserie van Unesco over internetvrijheid is een deel verschenen dat handelt over mensenrechten en encryptie. 

Sinds 2009 publiceert Unesco studies over politieke en juridische kwesties rond het internet die lidstaten en andere belangstellenden kunnen helpen met het beschermen van uitingsvrijheid online. In 2016 kwam in deze Unesco Series on Internet Freedom de publicatie Human Rights and Encryption uit geschreven door Joris van Hoboken en Wolfgang Schulz.

Encryptie

Encryptie, het versleutelen van digitale communicatie met behulp van een algoritme, is een belangrijke hulp voor vrije communicatie, omdat het mensen in staat stelt de integriteit, bruikbaarheid en vertrouwelijkheid van hun berichtenverkeer te beschermen. Schultz en Van Hoboken benadrukken de cruciale rol van internetaanbieders bij het garanderen van bescherming voor hun gebruikers. Hun normen voor veiligheid bepalen voor een groot deel het niveau van privacy dat de gebruikers van hun diensten genieten. Het garandeert de privacy en het  uitingsrecht van internetgebruikers.  

Human rights and encryption bevat case studies uit Duitsland, de Verenigde Staten, India, Brazilië en de Afrikaanse regio en sluit af met 28 aanbevelingen voor verschillende doelgroepen. Enkele voorbeelden:

  • In debatten over encryptiebeleid mag het mensenrechtelijke perspectief niet ondergeschikt worden aan andere overwegingen, zoals nationale veiligheid en economisch concurrentievermogen;
  • Staten worden opgeroepen om geen generieke beperkingen op het gebruik van encryptie door service providers en gebruikers in te stellen;
  • Staten moeten afzien van informele (niet-transparante) afspraken met de industrie;
  • Er is een grote behoefte aan onderwijs en training voor het algemene publiek;
  • Mensenrechtenexperts en technici moeten meer van elkaars kennis gebruik maken.
Image

Auteurs

Joris van Hoboken is onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte voor digitale burgerrechtenvereniging Bits of Freedom, en was daar ook bestuurslid.

Wolfgang Schulz is directeur van het Hans-Bredow-Institut für Medienforschung en als professor verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Hamburg.

Loading...