24 jun
4 jul

Werelderfgoedcomité bijeen in Bahrein

Manama, Bahrein

Van 24 juni tot 4 juli vindt in Bahrein de jaarlijkse vergadering plaats van het Werelderfgoedcomité van Unesco. Het comité zal onder meer beslissen of 29 genomineerde erfgoedsites, waaronder de Nederlands-Belgische nominatie van de Koloniën van Weldadigheid, op de Werelderfgoedlijst worden geplaatst. 

Aard

Van de nieuw te beoordelen sites hebben 4 een natuurlijk karakter, 21 zijn cultureel van aard, 3 nominaties zijn een mengvorm en van 1 site worden grootschalig de grenzen aangepast. (Zie de volledige lijst van genomineerd erfgoed).

Staat van het erfgoed

Naast toevoegingen aan de Werelderfgoedlijst beoordeelt het comité van 157 sites de staat en hoe goed ze worden beheerd. 54 van deze sites staan op de Lijst van Werelderfgoederen in Gevaar. De verwachting is dat het barrièrerif reservaat van Belize van deze rode lijst wordt afgehaald omdat er grote verbeteringen zijn doorgevoerd in het beheer van het rif. Daarentegen lopen drie andere sites juist de kans op deze gevarenlijst terecht te komen. 

Verwijderd

Het historisch centrum van Shakhrisyabz in Oezbekistan zal mogelijkerwijs van de Werelderfgoedlijst verwijderd worden wegens grootschalige sloopwerkzaamheden in het oude centrum, waardoor de uitzonderlijke waarde van het gebied onherstelbaar is aangetast. De laatste keer dat een site van de Werelderfgoedlijst werd verwijderd was in 2009. 

Meer events

5
okt

De jaarlijkse bijeenkomst van alle Unesco-scholen: ontmoet elkaar, stel je vragen, wissel ervaringen uit en laat je inspireren.

12
okt

Op 12 oktober vindt het jaarlijkse Unesco Event plaats, met deze keer wereldburgerschap als thema. Aan bod komt de vraag of wereldburgerschap in het onderwijs wel moet. Is het niet voldoende als kinderen op school leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Of moet er juist meer ruimte voor komen?

24
aug

Op 24 augustus 2018 vertoont de Unesco Commissie in het Chassé theater in Breda The Destruction of Memory, een prijswinnende documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Na de documentaire zal een panel met experts met elkaar en de zaal in debat gaan.

30 jul
3 aug

The Netherlands Commission for Unesco proudly presents the international working conference Disaster Recovery & Heritage Preservation. This working conference focusses specifically on the Caribbean region and is held at Sint Maarten from 30 July to 3 August 2018.