24 jun
4 jul

Werelderfgoedcomité bijeen in Bahrein

Manama, Bahrein

Van 24 juni tot 4 juli vindt in Bahrein de jaarlijkse vergadering plaats van het Werelderfgoedcomité van Unesco. Het comité zal onder meer beslissen of 29 genomineerde erfgoedsites, waaronder de Nederlands-Belgische nominatie van de Koloniën van Weldadigheid, op de Werelderfgoedlijst worden geplaatst. 

Aard

Van de nieuw te beoordelen sites hebben 4 een natuurlijk karakter, 21 zijn cultureel van aard, 3 nominaties zijn een mengvorm en van 1 site worden grootschalig de grenzen aangepast. (Zie de volledige lijst van genomineerd erfgoed).

Staat van het erfgoed

Naast toevoegingen aan de Werelderfgoedlijst beoordeelt het comité van 157 sites de staat en hoe goed ze worden beheerd. 54 van deze sites staan op de Lijst van Werelderfgoederen in Gevaar. De verwachting is dat het barrièrerif reservaat van Belize van deze rode lijst wordt afgehaald omdat er grote verbeteringen zijn doorgevoerd in het beheer van het rif. Daarentegen lopen drie andere sites juist de kans op deze gevarenlijst terecht te komen. 

Verwijderd

Het historisch centrum van Shakhrisyabz in Oezbekistan zal mogelijkerwijs van de Werelderfgoedlijst verwijderd worden wegens grootschalige sloopwerkzaamheden in het oude centrum, waardoor de uitzonderlijke waarde van het gebied onherstelbaar is aangetast. De laatste keer dat een site van de Werelderfgoedlijst werd verwijderd was in 2009.