24
aug

Vertoning documentaire ‘The Destruction of Memory’ in Breda

Chassé Theater, Breda

Op 24 augustus 2018 vertoont de Unesco Commissie in het Chassé theater in Breda The Destruction of Memory, een prijswinnende documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. De film focust niet alleen op de recente vernietigingen in Syrië en Irak door IS, maar geeft ook andere hedendaagse voorbeelden.

Moedwillige vernietiging van cultureel erfgoed is van alle tijden en van alle regio’s, en neemt toe in intensiteit. Met het verlies van waardevolle monumenten, archieven en musea gaat ook een belangrijk deel van ons collectieve geheugen verloren. Wat doet de wereld hier aan? Is er beleid voor? Zijn er wetten tegen? Welke rol heeft het individu? De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bevan en laat onder meer de directeur-generaal van Unesco, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en verschillende internationale experts aan het woord.

Panel

The Destruction of Memory, geeft een inleiding op deze vragen. Na de documentaire zal een panel met experts met elkaar en de zaal in debat gaan. De discussie wordt geleid door Charlotte Huygens, lid van de Nederlandse Unesco Commissie en specialist in Arabische kunstgeschiedenis. In het panel zitten experts op het gebied van erfgoedbescherming in crisissituaties, onder meer majoor Edwin Maes, werkzaam bij de Sectie Cultuurhistorische Achtergronden bij het Ministerie van Defensie.

De film en discussie zijn Engelstalig.

Programma:

14:45 - 15:00 Ontvangst met een welkomstdrankje
15:00 - 15:05 Introductie
15:05 - 16:45 Vertoning van The Destruction of Memory
16:45 - 17:30 Discussie en vragen

Praktische informatie:

Registratie is verplicht want er is een beperkt aantal zitplaatsen en rolstoelplaatsen beschikbaar.  
Entree: gratis. Parkeren is op eigen gelegenheid en kosten.
Bezoekers kunnen gebruik maken van de onbewaakte garderobe van de Cinema.

Voor vragen: info [at] unesco.nl

Dit evenement is een initiatief van de Nederlandse Unesco Commissie, in samenwerking met Blue Shield Nederland en het Prins Claus Fonds. De activiteit is georganiseerd naar aanleiding van het publieksprogramma voor de ‘First Aid to Culture’-training die deze zomer plaatsvindt in Brabant, waarin erfgoedspecialisten van over de hele wereld in een maand opgeleid worden tot experts in het redden van erfgoed.