15
jan

UNESCO: ga duurzaam om met erfgoed op vakantie

De Nationale UNESCO Commissie neemt dit jaar deel aan de Vakantiebeurs die van 15 t/m 19 januari in Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt. Doel van het partnerschap met de beurs is bewustmaking van de bezoekers om duurzaam om te gaan met erfgoed op vakantie. Daarnaast kan de bekendheid van Werelderfgoed bij het publiek worden vergroot. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Stichting Werelderfgoed.nl bemant de Commissie een stand, en organiseert ze lezingen, workshops en een quiz. Speciale aandacht is er voor de negen Nederlandse Werelderfgoederen die zich presenteren.

De Werelderfgoedlijst van UNESCO bevat op dit moment 981 erfgoederen die erkend zijn als uniek, onvervangbaar en van uitzonderlijke waarde. Ze zijn echter vaak zeer kwetsbaar. Om vakantiegangers bewust te maken van het belang van erfgoedbescherming heeft de Commissie het gratis ‘Erfgoed op Vakantie’-kaartspel ontwikkeld. Spelers worden door do’s & don’ts aangemoedigd zorgvuldig om te gaan met erfgoed en ze krijgen tips om hun vakantie nog interessanter te maken. Het spel is mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de TUI Care Foundation

Het 'erfgoed op vakantie'-kaartspel

In de stand kunnen bezoekers kennismaken met de negen Nederlandse werelderfgoederen en door middel van verschillende spelletjes hun kennis van het Werelderfgoed testen. Experts staan klaar om informatie te geven over een duurzame omgang met erfgoed op vakantie. 

Presentaties en Quiz

Op verschillende podia op de beurs zijn presentaties en een quiz gepland die bijdragen aan een grotere bewustwording van de vakantieganger: 

  • Op 16 en 17 januari zal Anouk Fienieg (DutchCulture) de bezoekers kennis laten maken met wereldwijd verspreide erfgoederen die een Nederlandse achtergrond hebben, in de lezing ‘Van fort tot wrak, een reis langs Werelderfgoed met Nederlandse sporen’.
     
  • Op zaterdagmiddag 18 januari presenteert Mark van Eeuwen, (acteur GTST en binnenkort te zien in de internationale speelfilm Kidnapping Freddy Heineken), de Werelderfgoedquiz. De quiz test de kennis van het publiek over Werelderfgoed. Er zijn mooie prijzen te winnen.
     
  • Op zondag 19 januari zal onderwaterarcheoloog Martijn Manders, hoofd van het Maritiem Programma van de RCE en bekend van de Wereld leert door, de bezoekers meenemen op een wereldreis onder water. Manders is verantwoordelijk voor het beheer van 400 Nederlandse scheepswrakken wereldwijd. In zijn presentatie gaat hij op zoek naar de verhalen die scheepswrakken en andere erfgoederen onder water vertellen. Belangrijke verhalen over ons verleden, maar die ook veel zeggen over wie we nu zijn. 

Meer events

12
okt

Wereldburgerschap in het onderwijs, moet dat? Is het niet voldoende als kinderen op school vooral leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Is onderwijs over wereldburgerschap belangrijk voor je (nationale) identiteit? 

5
okt

De jaarlijkse bijeenkomst van alle Unesco-scholen: ontmoet elkaar, stel je vragen, wissel ervaringen uit en laat je inspireren.

12
okt

Op 12 oktober vindt het jaarlijkse Unesco Event plaats, met deze keer wereldburgerschap als thema. Aan bod komt de vraag of wereldburgerschap in het onderwijs wel moet. Is het niet voldoende als kinderen op school leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Of moet er juist meer ruimte voor komen?