6
apr

RMO vertoont documentaire ‘The Destruction of Memory’

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Op 6 april 2017 vertoont het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden The Destruction of Memory, een documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. De film focust niet alleen op de recente vernietigingen in Syrië en Irak door IS, maar geeft ook andere hedendaagse voorbeelden. De documentaire wordt getoond in aanloop naar de grote wintertentoonstelling van het RMO: ‘Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk’, vanaf 20 oktober 2017 te zien.

De avond is een initiatief van het museum in samenwerking met de Nationale UNESCO Commissie, Blue Shield Nederland en het Prins Claus Fonds.

Van alle tijden

Vernietiging van cultureel erfgoed is van alle tijden en van alle regio’s, is de boodschap van de film. Met de destructie van waardevolle monumenten, archieven en musea gaat echter ook een deel van ons collectieve geheugen verloren. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bevan en laat onder meer de Directeur-Generaal van UNESCO, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en verschillende internationale experts aan het woord. 

Filmmaker

De avond start met een interview met de maker, Tim Slade, gevolgd door de filmvertoning. Kaarten kosten vijf euro en zijn te verkrijgen via de website van het RMO

Vrijkaartjes winnen? De Nationale UNESCO Commissie verloot drie sets van twee kaartjes. Stuur uiterlijk 24 maart een mail aan info [at] unesco.nl. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Datum en tijd: 6 april 2017 van 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Meer events

6
sep

Op de avond van 6 september 2017 organiseert de Nederlandse Unesco Commissie weer een groot Unesco Event. In de Leidse Schouwburg spreken onder meer Robbert Dijkgraaf, Koert van Monsfoort en Merlijn Twaalfhoven over de motor van kunst en wetenschap: de verbeelding. Is onze creativiteit in staat om de grote problemen van deze tijd op te lossen? Of zijn intelligente technologische systemen straks de nieuwe creatieve denkers?

18-20
sep

Van 18 tot en met 20 september 2017 vindt in Ljubljana, Slovenië, het tweede mondiale Unesco congres over Open Educational Resources plaats. Tijdens het eerste congres, in 2012 in Parijs, stelden de aanwezige experts de Paris Declaration on OER op.  Deze verklaring riep de lidstaten van Unesco op om beleid te ontwikkelen op OER om zo bij te dragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van onderwijs.