28
aug

Lezingen en workshop documentair erfgoed in Breda

Nieuwe Veste, Breda

Op 28 augustus organiseert de Nederlandse Unesco Commissie in samenwerking met Stadsarchief Breda een informatieve middag over preventieve conservering en het beredderen van documentair erfgoed. De bijeenkomst vindt plaats in de concertzaal van De Nieuwe Veste in Breda en is gericht op Brabantse collectiebeherende instellingen. Er is aandacht voor de kwetsbaarheid van dit bijzondere type erfgoed, waarbij diverse experts zowel theoretische als praktische kennis delen. 

De bescherming van erfgoed is een actuele discussie, vaak gaat het dan over iconische gebouwen of kostbare kunstschatten. De historische waarde van documentair erfgoed wordt hierbij wel eens vergeten. Het belang van deze waardevolle bronnen blijkt eens te meer bij het verlies ervan, bijvoorbeeld na de verwoesting van de archieven in het Caribisch gebied door orkaan Irma in 2017, of het instorten van het historisch archief van de stad Keulen in 2009. Ook in Nederland is aantasting van documentair erfgoed niet onwaarschijnlijk, vooral waterschade blijkt een serieuze bedreiging. Zo had het Van Abbemuseum in Eindhoven eerder water tot aan de kozijnen staan door zware regenval en kon de collectie ternauwernood gered worden.

Programma:

13:45 – 14:00 Inloop 
14:00 – 14:20 Documentair erfgoed en Unesco | Vincent Wintermans, Memory of the World
14:20 – 14:45 Documentair erfgoed in Brabant | Frank Bergevoet, RCE
14:45 – 15:00 Pauze
15:00 – 17:00 Workshop preventief conserveren archieven | Helicon conservation support

Praktische informatie:

Registratie is verplicht.
Entree: gratis. Parkeren is op eigen gelegenheid en kosten.

Voor vragen: info [at] unesco.nl

Dit evenement is een initiatief van de Nederlandse Unesco Commissie, in samenwerking met Blue Shield Nederland en het Prins Claus Fonds. De activiteit is georganiseerd naar aanleiding van het publieksprogramma voor de ‘First Aid to Culture’-training die deze zomer plaatsvindt in Brabant, waarin erfgoedspecialisten van over de hele wereld in een maand opgeleid worden tot experts in het redden van erfgoed.