28
feb

Kinderdag over bedreigd erfgoed: ‘Kapot mooie kunst!’

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Samen met het Rijksmuseum van Oudheden organiseert de Nederlandse Unesco Commissie een kinderdag over bedreigd erfgoed in oorlogsgebieden, in het kader van de tentoonstelling Nineveh. Met kindercolleges over erfgoed in oorlogstijd door een expert van de Koninklijke Landmacht, workshops ‘eerste hulp voor erfgoed’, een kinderaudiotour over de tentoonstelling Nineveh, kleitabletten boetseren en schrijven in spijkerschrift.

Datum: woensdag 28 februari 2018
Tijd: 10.00 - 17.00 uur

kosten: gratis (excl. museumentree)

Kindercolleges over bedreigd erfgoed

Soldaten beschermen niet alleen mensen, maar ook erfgoed in oorlogstijd. Het Nederlandse leger heeft zelfs een speciaal monumenten-team. Wil jij weten hoe dat team werkt? In dit kindercollege vertelt een echte soldaat over het redden en beschermen van erfgoed in oorlogstijd: Edwin Maes. Hij is specialist Cultureel Erfgoed bij de Koninklijke Landmacht. 

Workshop ‘Kapot mooie kunst!’

Sabine Wilschut is professioneel erfgoedredder bij Helicon Conservation Support en geeft vandaag een spoedcursus 'eerste hulp voor erfgoed'. Ze vertelt hoe je een schilderij tegen rondvliegende kogels beschermt of hoe je bijzondere kunstwerken naar een veilige plek kan brengen als er een overstroming is. Bovendien ontdek je in deze workshop wat je zelf kunt doen om je eigen dierbare spullen te beschermen. Neem dus een knuffel, een foto of iets anders dat bijzonder is mee! 

  • tijd: 11.30 - 12.30 uur, 13.00 - 14.00 uur of 14.30 - 15.30 uur
  • leeftijd: vanaf 8 jaar
  • locatie: Trajanuszaal
  • aanmelden voor workshop: via reserveringswebsite van het museum

Kinderaudiotour

Met de kinderaudiotour ontdek je in de tentoonstelling Nineveh alles over het erfgoed van de oude Assyriërs en hun koningsstad. Technici en archeologen maakten er reconstructies van, zodat je delen van de paleizen weer kunt bewonderen. Het verhaal van de tour is geschreven door kinderboekenschrijfster Bette Westera.

  • duur: ca. 50 minuten
  • leeftijd: vanaf 6 jaar

Knutselen

Aan de knutseltafels in de Tempelzaal kun je de kleitabletten boetseren, schrijven in spijkerschrift (net als de Assyriërs deden) en een wereldstad bouwen met Kapla. 

  • tijd: doorlopend
  • leeftijd: vanaf 6 jaar

Meer events

21
apr

Op 21 april vindt in Utrecht de tweede editie plaats van het Internationaal Filosofiefestival ‘Thinking Planet’. Het festival ontvangt ruim 40 nationale en internationale denkers, die het publiek kennis laten maken met niet-westerse denktradities van over de hele wereld.