28
feb

Kinderdag over bedreigd erfgoed: ‘Kapot mooie kunst!’

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Samen met het Rijksmuseum van Oudheden organiseert de Nederlandse Unesco Commissie een kinderdag over bedreigd erfgoed in oorlogsgebieden, in het kader van de tentoonstelling Nineveh. Met kindercolleges over erfgoed in oorlogstijd door een expert van de Koninklijke Landmacht, workshops ‘eerste hulp voor erfgoed’, een kinderaudiotour over de tentoonstelling Nineveh, kleitabletten boetseren en schrijven in spijkerschrift.

Datum: woensdag 28 februari 2018
Tijd: 10.00 - 17.00 uur

kosten: gratis (excl. museumentree)

Kindercolleges over bedreigd erfgoed

Soldaten beschermen niet alleen mensen, maar ook erfgoed in oorlogstijd. Het Nederlandse leger heeft zelfs een speciaal monumenten-team. Wil jij weten hoe dat team werkt? In dit kindercollege vertelt een echte soldaat over het redden en beschermen van erfgoed in oorlogstijd: Edwin Maes. Hij is specialist Cultureel Erfgoed bij de Koninklijke Landmacht. 

  • tijd: 10.30 - 11.30 uur of 13.00 - 14.00 uur
  • leeftijd: vanaf 8 jaar
  • locatie: Leemanszaal

Workshop ‘Kapot mooie kunst!’

Sabine Wilschut is professioneel erfgoedredder bij Helicon Conservation Support en geeft vandaag een spoedcursus 'eerste hulp voor erfgoed'. Ze vertelt hoe je een schilderij tegen rondvliegende kogels beschermt of hoe je bijzondere kunstwerken naar een veilige plek kan brengen als er een overstroming is. Bovendien ontdek je in deze workshop wat je zelf kunt doen om je eigen dierbare spullen te beschermen. Neem dus een knuffel, een foto of iets anders dat bijzonder is mee! 

  • tijd: 11.30 - 12.30 uur, 13.00 - 14.00 uur of 14.30 - 15.30 uur
  • leeftijd: vanaf 8 jaar
  • locatie: Trajanuszaal

Kinderaudiotour

Met de kinderaudiotour ontdek je in de tentoonstelling Nineveh alles over het erfgoed van de oude Assyriërs en hun koningsstad. Technici en archeologen maakten er reconstructies van, zodat je delen van de paleizen weer kunt bewonderen. Het verhaal van de tour is geschreven door kinderboekenschrijfster Bette Westera.

  • duur: ca. 50 minuten
  • leeftijd: vanaf 6 jaar

Knutselen

Aan de knutseltafels in de Tempelzaal kun je de kleitabletten boetseren, schrijven in spijkerschrift (net als de Assyriërs deden) en een wereldstad bouwen met Kapla. 

  • tijd: doorlopend
  • leeftijd: vanaf 6 jaar

Meer events

5
okt

De jaarlijkse bijeenkomst van alle Unesco-scholen: ontmoet elkaar, stel je vragen, wissel ervaringen uit en laat je inspireren.

12
okt

Op 12 oktober vindt het jaarlijkse Unesco Event plaats, met deze keer wereldburgerschap als thema. Aan bod komt de vraag of wereldburgerschap in het onderwijs wel moet. Is het niet voldoende als kinderen op school leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Of moet er juist meer ruimte voor komen?

24
aug

Op 24 augustus 2018 vertoont de Unesco Commissie in het Chassé theater in Breda The Destruction of Memory, een prijswinnende documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Na de documentaire zal een panel met experts met elkaar en de zaal in debat gaan.

30 jul
3 aug

The Netherlands Commission for Unesco proudly presents the international working conference Disaster Recovery & Heritage Preservation. This working conference focusses specifically on the Caribbean region and is held at Sint Maarten from 30 July to 3 August 2018.