12
feb

Debat: Erfgoed na Irma

Café Schlemmer, Den Haag. 16:00 - 18.00 uur

De orkanen Irma en Maria hebben vorig jaar grote schade aangericht in het Caribische gebied. Vooral Sint Maarten is door Irma vreselijk toegetakeld. De stormen veroorzaakten op de eerste plaats veel menselijk leed, maar beschadigden ook het erfgoed in ernstige mate. Het archeologische centrum op Sint-Maarten is volledig verwoest, archieven zijn onherstelbaar beschadigd en delen van beschermde bossen en koraalriffen zijn verloren gegaan. 

Zowel de intensiteit, de duur, als de frequentie van orkanen is toegenomen sinds de jaren 80. Hoe kunnen we erfgoed beter wapenen tegen dit natuurgeweld, en wat kunnen we leren van Irma? Deze vragen staan centraal tijdens het debat ‘Erfgoed na Irma’. 

Programma en sprekers

  1. Introductie door prof. Corinne Hofman, Decaan van de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, lid van de Nederlandse Unesco Commissie en specialist op het gebied van Caribische archeologie.
     
  2. De impact van recente orkanen op het erfgoed in het Caribisch gebied en de persoonlijke ervaringen met de eerste fase van culturele noodhulp, door dr. Jay Haviser, directeur van het Archeologisch centrum van  Sint-Maarten, en Rita Tijen Fooh, voorzitter van de Caribische tak van de International Council of Archives (CARBICA).
     
  3. Discussie: hoe managen we de toekomst? Onder leiding van Yvonne Zonderop, journalist en lid van de Unesco Commissie, gaan de sprekers met de zaal het gesprek aan over de behoeften van de eilanden, de rol die wij in Nederland kunnen spelen en hoe we in de toekomst beter kunnen reageren en anticiperen op rampen.

Organisatie

De Nederlandse Unesco Commissie organiseert het debat in samenwerking met het Nexus Programma van de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

Deelname

Deelname is op uitnodiging. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse het debat bij te wonen, meld u dan via info [at] unesco.nl. De organisatoren laten u dan weten wat de mogelijkheden zijn.

Locatie en tijd

Het debat vindt plaats op 12 februari 2018 in Café Schlemmer in Den Haag en duurt van 16:00 - 18:00 uur

Meer events

12
okt

Wereldburgerschap in het onderwijs, moet dat? Is het niet voldoende als kinderen op school vooral leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Is onderwijs over wereldburgerschap belangrijk voor je (nationale) identiteit? 

5
okt

De jaarlijkse bijeenkomst van alle Unesco-scholen: ontmoet elkaar, stel je vragen, wissel ervaringen uit en laat je inspireren.

12
okt

Op 12 oktober vindt het jaarlijkse Unesco Event plaats, met deze keer wereldburgerschap als thema. Aan bod komt de vraag of wereldburgerschap in het onderwijs wel moet. Is het niet voldoende als kinderen op school leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Of moet er juist meer ruimte voor komen?