De Waddenkust Ontwaakt! – symposium over Unesco biosfeergebieden

De Waddenkust Ontwaakt! – symposium over Unesco biosfeergebieden

5 februari 2021 (13:30-16:00 uur)
Online event

Op 5 februari vindt een symposium plaats over het Unesco Mens en Biosfeerprogramma. Aanleiding is de start van de verkenning door het Friese Waddenkustgebied Blije, Holwerd, Ternaard en Dokkum, inclusief de zeven tussenliggende authentieke terpdorpen, om een mogelijke nominatie voor Unesco biosfeergebied in te dienen. De Nederlandse Unesco Commissie ondersteunt het symposium.

Het online symposium wordt geopend door Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland. In het programma komen verschillende sprekers aan bod over de meerwaarde van Unesco biosfeergebieden, de inhoudelijke doestellingen van het programma en de gebiedseisen om in aanmerking te komen voor de Unesco-status. Betrokkenen uit het gebied lichten toe wat een nominatie dit deel van de Friese Waddenkust kan brengen, bijvoorbeeld op het terrein van biodiversiteitsherstel en duurzaam toerisme. Ook wordt aandacht besteed aan de verhouding met het nabijgelegen Unesco werelderfgoed de Waddenzee.

Ambities

Het symposium is erop gericht lokale en provinciale bestuurders en beleidsmakers te informeren over de ambities van het gebied om een Unesco biosfeer te worden, alsmede inwoners, media, ministeries, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en natuurbeschermingsorganisaties. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Unesco Commissie, zal een reactie geven op de bevindingen van het symposium en de nieuwe kandidatuur van het gebied. 

Het Mens en Biosfeerprogramma van Unesco is erop gericht natuurgebieden wereldwijd - nu meer dan 700 in totaal - een impuls te geven om te werken aan duurzame ontwikkeling. Het uitgangspunt is het bevorderen van een evenwichtige relatie tussen de mens en zijn natuurlijke leefomgeving. Innovatieve methoden van natuurbehoud en bescherming van biodiversiteit gaan hand in hand met sociaal-economische ontwikkeling. Het op lokaal niveau in de praktijk brengen van duurzame ontwikkeling gebeurt door alle belanghebbenden: van lokale overheden, bewoners en bedrijven tot scholen, onderzoekscentra en NGO’s. Momenteel kent Nederland één Unesco biosfeergebied, de Maasheggen.

Meer informatie over Unesco biosfeergebieden kunt u vinden in ons biosfeerdossier. De verschillen tussen een Unesco Biosfeergebied en bijvoorbeeld Unesco Werelderfgoed worden toegelicht in onze Unesco-gebiedenfolder.

Update

Het gehele symposium staat inmiddels online

Loading...