Geopark De Hondsrug | Foto: Bydrome

UNESCO Geoparken

Geoparken zijn gebieden waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde op een integrale manier worden beheerd. Daarbij staan behoud, educatie en duurzame ontwikkeling centraal. De geologische geschiedenis, de cultuurhistorie, de hedendaagse cultuur en de natuur bepalen samen de identiteit van het gebied. In een geopark maken inwoners, ondernemers, lokale instellingen en scholen samen dit verhaal zichtbaar. Burgerinitiatief en lokaal draagvlak zijn cruciaal. Hoe meer men over een gebied weet, hoe zorgvuldiger en duurzamer met de omgeving kan worden omgegaan.

Het Nederlands Forum UNESCO Global Geoparks (NFUGG) heeft als doel de Nederlandse bijdrage aan UNESCO Global Geoparken te coördineren. Dit doet zij door middel van het stellen van een toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe aanvragen, het uitvoeren van een eerste screening van de initiatieven op haalbaarheid, het uitbrengen van onafhankelijk advies aan de Nationale UNESCO Commissie over nieuwe aanvragen, en het verstrekken van informatie op nationaal niveau over het UNESCO geoparkenprogramma en de aanvraagprocedure. 

Results

De eerste geoparken zijn opgericht in Europa in 2000. Het Global Geoparks Network  bestaat uit 127 geoparken in 35 landen (stand 2017).

Sinds 2001 ondersteunt UNESCO het internationale netwerk van geoparken. In 2015 startte UNESCO een nieuw programma het International Geoscience and Geoparks Programme (IGGP), waardoor alle geoparken zich nu ‘UNESCO Global Geopark kunnen noemen.    

In Nederland is Geopark de Hondsrug sinds 2013 het eerste en enige UNESCO global geopark van Nederland.

News & backgrounds

Informatiebijeenkomst over Geoparken in Nederland (Foto: Marike Bontenbal)

Op 16 februari vond bij de Geologische Dienst een bijeenkomst plaats over het UNESCO-Geoparkenprogramma in Nederland. Doel was het verschaffen van informatie over dit programma en het bespreken van de aanvraagprocedure voor Nederlandse gebieden die deze status zouden willen verwerven. 

Op 17 november heeft de Algemene Vergadering van UNESCO besloten om de 120 Geoparken in de wereld een UNESCO-status toe te kennen. De parken mogen zich vanaf 1 januari 2016 een UNESCO Global Geopark noemen.

Op een symposium in Japan is aan negen gebieden de status van Geopark toegekend. UNESCO ondersteunt het wereldwijde netwerk van geoparken dat onder meer als doel heeft om geologisch erfgoed van internationale betekenis, zeldzaamheid of schoonheid te beschermen.

Alterra, het kennisinstituut voor de groene leefomgeving, heeft recent een quickscan uitgevoerd naar de mogelijke gevolgen van uitbreiding van het aantal geoparken in Nederland.

Hunebed bij Anloo (Foto: CC/Henk-Jan van der Klis)

Eerder dit jaar heeft de Hondsrug in Drenthe, als eerste gebied in Nederland, de status van Geopark gekregen. De Nationale UNESCO Commissie werkt met de Hondsrug samen om een nationaal Geopark-forum op te zetten.

Geopark De Hondsrug (Foto: UNESCO/Andreas Schueller)

De Hondsrug heeft als eerste gebied in Nederland de status van Geopark gekregen. Een Geopark beschermt geologisch erfgoed van internationale betekenis en brengt de daarbij behorende cultuurhistorische geschiedenis onder de aandacht.

Video

Twitter #geopark

 • El Hierro Biosfera
  Comienza primera jornada de campo de la #RutaEcopanoramicaEntrePuertos con Comité de Acción Local #biosferat.co/W7xQdvAEwq
 • 伊豆半島ジオパーク
  【ポットホール】こちら、伊東市城ヶ崎海岸に見られるポットホールとそこにはまった岩。長年穴の中で転がった結果、ほとんど完全な球に見えます。今回はこちらを紹介しましょう。 #izu #geopark t.co/4qfNfG1Z4Q
 • 伊豆半島ジオパーク
  【ポットホール】城ヶ崎海岸は全体が大室山の溶岩が相模湾方向に流れ出す時に作られた地形だといわれています。ですので、どこを見ても見どころとなり得るのですが、今回紹介するポットホール付近も美しい造形を見せています。まずはいがいが根駐車場目指してください。 #izu #geopark
 • 伊豆半島ジオパーク
  【ポットホール】城ヶ崎へは国道135号を南へ、伊東駅を通り越し伊豆高原駅付近へ。この辺りまで来ると、城ヶ崎の看板が見られるので左折。市立対島中を左に見ながら海の方へおりて行きます。ここからは迷いやすいのでナビを見ながら行く事をオススメします。#geopark #izu
 • M. Akbar M. Siddik
  COMDEV in #geopark (eduwisata, geowisata, ekowisata) & ekonomi kreatif lokal @kemristekdikti #tamanbumi #MATABUMI

Partner organisations

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
NBTC Holland Marketing
Geopark De Hondsrug
Geologische Dienst Nederland