Unesco

Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie, bestrijdt armoede, bevordert duurzame ontwikkeling en stimuleert interculturele dialoog. Op deze manier bouwt ze aan de noodzakelijke randvoorwaarden voor vrede.

News & backgrounds

6
Sep

Op de avond van 6 september 2017 organiseert de Nederlandse Unesco Commissie voor het tweede jaar een groot Unesco-event. Onder de titel ‘De verbeelding van de toekomst’ geven wetenschappers en kunstenaars hun visie op de rol die de verbeelding speelt bij hun gemeenschappelijke zoektocht naar het nog onbekende, naar de grenzen van ons denken. 

Op 7 mei is de eerste uitzending van een groots opgezette internationale tv-serie over de snelle evolutie van onze kennis. The Mind of de Universe onderzoekt de wereld van de toekomst, door de ogen van de belangrijkste wetenschappers en denkers van onze tijd. Unesco verleende patronage aan ‘the Mind’.

OPINIE – Andrée van Es schrijft in haar column over een bezoek aan Noord-Ierland, waar straks de fysieke grens ligt, de belangrijkste grens op land, tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

Op 3 mei is het de Internationale Dag voor de Persvrijheid. Om deze dag onder de aandacht te brengen werkt Unesco samen met de organisatie Cartooning for Peace en de beroemde cartoonist Plantu. Resultaat is een online tentoonstelling van cartoons over de persvrijheid. 

De essaywedstrijd #ikschrijf 2017 is gewonnen door techniekfilosoof Marjolein Lanzing met haar spraakmakende essay ‘De Vrouw en de Stofzuiger’. Lanzing betoogt erin dat ethiekonderwijs van levensbelang is in deze tijd van technologische verandering.

Negen kandidaten hebben zich gemeld voor de opvolging van Irina Bokova, de directeur-generaal van UNESCO. Dat heeft de voorzitter van de Uitvoerende Raad van de organisatie bekendgemaakt.