Unesco Wiki-project doet Middelburg aan

Het Nederlandse Memory of the World Comité organiseert dit jaar met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een project waarbij Wikipedian in Residence Sandra Fauconnier drie erfgoedinstellingen bezoekt om de medewerkers wegwijs te maken in de wereld van Wiki. In de maand juli is Fauconnier te gast in het Zeeuws Archief in Middelburg. Zij helpt de medewerkers van het archief hoe zij Wiki kunnen inzetten bij het vergroten van de zichtbaarheid, en daardoor het gebruik van hun collectie.

Een deel van de collectie van het Zeeuws Archief, het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie, werd in 2011 toegevoegd aan het Unesco Memory of the World Register. Deze collectie is geheel gedigitaliseerd in het Metamorfoze-project en de stukken zijn voor iedereen zichtbaar gemaakt op de website Archieven.nl. In de praktijk zullen alleen specialisten de stukken hier gebruiken. Wikipedia behoort tot de tien meest gebruikte websites ter wereld, en als het Zeeuws Archief een deel van de scans als illustraties kan laten gebruiken in relevante Wikipedia-artikelen, dan is dat een interessante aanvullende zichtbaarheid van dit materiaal. Erfgoedinstellingen moeten zich daarvoor eerst vertrouwd maken met de mores van de Wikipediagemeenschap. Op werkelijk of vermeend oneigenlijk gebruik van Wikipedia (zelfpromotie, stimulering van verkeer naar de eigen website etc.) wordt doorgaans scherp gereageerd. Fauconnier begeleidt het Zeeuws Archief bij de juiste samenwerking met de Nederlandse Wikipedians en leert hen over de techniek van uploaden, schrijven en redigeren.

Op 6 juli was ik aanwezig bij een inleiding Wiki-gebruik die Fauconnier verzorgde voor enkele tientallen medewerkers van het Archief over Wikipedia, Wiki Data en Wiki Commons. Verschillende medewerkers maken al gebruik van Wiki. Op Wikimedia Commons, een beeldbank met zo’n 40 miljoen vrij te gebruiken foto’s en filmpjes, zijn al enige foto’s van het Zeeuws Archief geplaatst, gedigitaliseerde archiefstukken en oude foto’s – ook de foto bij dit artikel is op Commons gezet.

Wikidata is voor de echte liefhebbers. Dit project verzamelt gestructureerde gegevens die binnen en buiten Wiki heel makkelijk, ook zonder tussenkomst van een persoon, hergebruikt kunnen worden. Als je in Google ‘Rob de Nijs’ intypt, dan verschijnt er een kadertje naast de zoekresultaat met informatie als ‘Nederlandse zanger en acteur’, ’26 december 1946’ en ‘Malle Babbe’. Dat komt uit Wikidata. Het Zeeuws Archief zou gegevens uit zijn collectiebeschrijvingen via Wikidata met de wereld kunnen delen. Wikidata is een mogelijkheid om je erfgoedinformatie als linked open data te publiceren. Linked data is een van de principes in de Nationale Strategie om digitaal erfgoed beter bruikbaar te maken. 

Na de bijeenkomst sprak ik met Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, Sandra Fauconnier en andere betrokkenen verder over het project. Er zijn meer dan genoeg ideeën voor Wiki-activiteiten. Door het Unesco-project komen de archivarissen erachter dat informatie over Zeeland op Wikipedia soms wat achterblijft, in vergelijking met sommige andere provincies. Het archief heeft een dicht netwerk van kenners en liefhebbers van de Zeeuwse geschiedenis. Zij kunnen de komende tijd aangespoord kunnen worden om meer informatie over de provincie op Wikipedia te plaatsen.

Het Zeeuws Archief wil graag meewerken bij een volgende activiteit van de Unesco Wikipedian in Residence, waarbij we, misschien wel aan de hand van het artikel over de Middelburgsche Commercie Compagnie met Caribische en Surinaamse Nederlanders willen overleggen over hoe koloniale onderwerpen op Wikipedia behandeld worden.

Vincent Wintermans
beleidscoördinator Communicatie & Informatie

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

More articles