Nederlandse natuurkundige wint Unesco-medaille

De Nederlandse wetenschapper Theo Rasing (Radboud Universiteit) heeft in Parijs de Unesco-medaille voor de ‘Contribution to the development of nanoscience and nanotechnologies’ in ontvangst genomen. Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, reikte de medaille uit in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur bij Unesco, Lionel Veer.

De medaille is in 2010 in het leven geroepen door de initiatiefnemers van de ‘Encyclopedia of Life Support Systems’ (EOLSS), een online collectie van publicaties van diverse wetenschappelijke disciplines. De online encyclopedie is toegankelijk voor een breed publiek, zoals studenten, docenten en beleidsmakers, en is bedoeld om kennis beschikbaar te stellen om duurzame ontwikkeling te bevorderen.  

Fysicus Theo Rasing is professor of experimental solid state physics, en leidt het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy, dat hij zelf heeft opgericht. Hij is een voorloper op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe lineaire en non-lineaire optische technieken voor het bestuderen en manipuleren van moleculen en materialen. Centraal in zijn onderzoek staan de statische en dynamische eigenschappen van magnetische nanostructuren en multilayers. In 2008 won Rasing een Spinozapremie.

Om mondiale problemen aan te pakken is wetenschappelijke samenwerking van groot belang. Unesco stimuleert een gezamenlijke aanpak van onderwerpen als klimaatverandering, ethiek, armoede en natuurrampen. Als enige organisatie binnen de VN met een mandaat voor wetenschap stimuleert zij wetenschappelijke samenwerking over de grenzen van disciplines en landen heen.

More articles