6
Apr

RMO vertoont documentaire ‘The Destruction of Memory’

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Op 6 april 2017 vertoont het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden The Destruction of Memory, een documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. De film focust niet alleen op de recente vernietigingen in Syrië en Irak door IS, maar geeft ook andere hedendaagse voorbeelden. De documentaire wordt getoond in aanloop naar de grote wintertentoonstelling van het RMO: ‘Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk’, vanaf 20 oktober 2017 te zien.

De avond is een initiatief van het museum in samenwerking met de Nationale UNESCO Commissie, Blue Shield Nederland en het Prins Claus Fonds.

Van alle tijden

Vernietiging van cultureel erfgoed is van alle tijden en van alle regio’s, is de boodschap van de film. Met de destructie van waardevolle monumenten, archieven en musea gaat echter ook een deel van ons collectieve geheugen verloren. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bevan en laat onder meer de Directeur-Generaal van UNESCO, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en verschillende internationale experts aan het woord. 

Filmmaker

De avond start met een interview met de maker, Tim Slade, gevolgd door de filmvertoning. 

Vrijkaartjes winnen? De Nationale UNESCO Commissie verloot drie sets van twee kaartjes. Stuur uiterlijk 24 maart een mail aan info [at] unesco.nl. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Datum en tijd: 6 april 2017 van 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Meer events

28
Aug

Op 28 augustus organiseert de Nederlandse Unesco Commissie in samenwerking met Stadsarchief Breda een informatieve middag over preventieve conservering en het beredderen van documentair erfgoed.

24
Aug

Op 24 augustus 2018 vertoont de Unesco Commissie in het Chassé theater in Breda The Destruction of Memory, een prijswinnende documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Na de documentaire zal een panel met experts met elkaar en de zaal in debat gaan.

5
Oct

De jaarlijkse bijeenkomst van alle Unesco-scholen: ontmoet elkaar, stel je vragen, wissel ervaringen uit en laat je inspireren.

12
Oct

Op 12 oktober vindt het jaarlijkse Unesco Event plaats, met deze keer wereldburgerschap als thema. Aan bod komt de vraag of wereldburgerschap in het onderwijs wel moet. Is het niet voldoende als kinderen op school leren over Nederlands burgerschap, met wereldburgerschap als extraatje? Of moet er juist meer ruimte voor komen?