Overeenkomst Nederlands werelderfgoedfonds verlengd tot 2020

Nederland verlengt de samenwerking met UNESCO op het gebied van werelderfgoed. De zogenoemde 'Netherlands Funds-in-trust'-overeenkomst met UNESCO is verlengd tot 2020. In de komende periode zal Nederland dit fonds in totaal anderhalf miljoen euro geven. 

Het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen richtte het Funds-in-Trust op in 2001, met als doel ‘de uitvoering van het Werelderfgoedverdrag uit 1972 te versterken’. Het is een van de langst lopende bilaterale trust-overeenkomsten bij UNESCO ter ondersteuning van Werelderfgoed.

Het management en de coördinatie van het fonds operereren vanuit het idee dat de bescherming van erfgoed, met inbegrip van werelderfgoed, wordt beschouwd als een bijdrage aan het proces van duurzame ontwikkeling en niet per se als een doel op zich. De selectie van projecten en programma's die uit het fonds worden betaald reflecteren dit. Nederland geeft geld, maar biedt het Werelderfgoedcentrum de ruimte om zelf voorstellen te doen voor projecten. Op die manier komt het geld ook daadwerkelijk terecht bij werelderfgoedsites waarvan het Werelderfgoedcentrum vindt dat de behoefte het grootst is.