Grote belangstelling voor nominaties Memory of the World Register

Op 31 mei 2016 is de deadline voor nominaties voor het Memory of the World Register, de lijst met documentair erfgoed van wereldbetekenis die ook de etalage is van het gelijknamige UNESCO-programma. Voorbeelden van Nederlands erfgoed op deze lijst zijn het Utrechts Psalter, de bibliotheek van Ets Haim en het dagboek van Anne Frank. De belangstelling om te nomineren is groot.

Bladzijde uit het Utrechts Psalter dat in 2015 werd ingeschreven in het Memory of the World Register.

Voorselectie

Het Nederlandse Memory of the World Comité is in contact met meerdere beheerders van documentair erfgoed die een nominatie aan het voorbereiden zijn. Omdat er per ronde niet meer dan twee Nederlandse nominaties in behandeling mogen worden genomen, zal UNESCO dit jaar waarschijnlijk aan het Comité vragen om een voorselectie te houden. Voor nominaties waarbij ook buitenlandse partners betrokken zijn, geldt deze beperking overigens niet.

Criteria

Ter voorbereiding van die mogelijke nationale voorselectie heeft het Comité voor zichzelf criteria opgesteld. Deze criteria zijn te vinden in dit document. Wij raden alle instellingen die een nominatie voorbereiden aan om contact met het Nederlandse Comité op te nemen via info [at] unesco.nl (t.a.v. Vincent Wintermans).

Nationale Voorselectie Nominaties Memory of the World Register - Procedure en criteria voor 2016

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

More articles