Unesco Commissie brengt Nederlandse brochure uit over kunstmatige intelligentie

Unesco Commissie brengt Nederlandse brochure uit over kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI) ontwikkelt zich razendsnel. Deze nieuwe technologieën kunnen echter allerlei ethische vragen oproepen.

Voor sommige mensen hebben chatbots als ChatGPT, ook wel ‘generatieve AI’ genoemd, enorme potentie. Leerlingen en studenten doen hun werk bijvoorbeeld een stuk sneller. Ook leren ze op creatieve manieren omgaan met taal. Maar er zijn ook bedenkingen: is een tekst die (deels) door een programma is geschreven, nog wel echt van jou? 

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (‘AI’) systemen zijn in staat om informatie te verwerken op een manier die lijkt op menselijke denkprocessen, zoals redeneren, leren, waarnemen, voorspellen, plannen of besturen.

AI-Aanbeveling

Niet alleen jongeren, maar ook overheden, bedrijven, en maatschappelijke organisaties maken al volop gebruik van AI. Daarom is het belangrijk dat kunstmatige intelligentie wordt ontwikkeld en toegepast op een manier die voldoet aan onze ethische normen.

Unesco bracht in 2021 een Aanbeveling uit over de ethiek van kunstmatige intelligentie. Hierin geeft de VN-organisatie allerlei concrete opdrachten mee aan overheden en ontwikkelaars om te zorgen dat kunstmatige intelligentie in dienst blijft staan van de maatschappij en van duurzame ontwikkeling. De Aanbeveling is de eerste wereldwijde overeenkomst over AI. 
 

Brochure

Image
brochure over AI

De Unesco Commissie heeft een Nederlandstalige brochure uitgebracht over deze AI-Aanbeveling. De brochure legt in begrijpelijke taal uit welke kwesties er moeten worden geregeld op de thema’s gezondheid, cultuur, milieu, gendergelijkheid, en onderwijs en onderzoek. 
Zo worden overheden gevraagd om de loopbanen van vrouwen in de exacte wetenschappen en ICT te bevorderen, zodat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie op een representatievere wijze plaatsvindt.

Een ander voorbeeld is de oproep aan overheden, ontwikkelaars en onderwijzers om educatieve programma’s te ontwikkelen, zodat kinderen kunnen leren over de ethische dilemma’s rondom AI. Zo zorgen we dat ook in de toekomst kunstmatige intelligentie een positieve impact heeft op de mensheid. 

 

Download de Nederlandse brochure over de ethiek van kunstmatige intelligentie.

Eerder gaf de Unesco Commissie, samen met haar Duitse en Sloveense collega’s, een Engelstalige versie van de brochure uit. 

Loading...