Beleidsmakers in gesprek over de veiligheid van wetenschappers

Beleidsmakers in gesprek over de veiligheid van wetenschappers

Wereldwijd staat de veiligheid van wetenschappers onder druk. Juist onderzoekers die zich richten op grote maatschappelijke uitdagingen, zoals het klimaat of gezondheidscrises, krijgen te maken met bedreigingen. Unesco organiseerde een grote, internationale dialoog voor beleidsmakers om te zoeken naar oplossingen. 

Samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij Unesco, en de Nederlandse Unesco Commissie werden in juni al twee wetenschapsdialogen (science dialogues) georganiseerd. Hierin gaven experts uit verschillende landen hun visie op de bedreiging van wetenschappers. Deze gesprekken richtten zich op de rol van gender en andere sociale identiteiten, en de rol van sociale media bij het ontstaan en de toename van intimidatie en haat.

Hierop volgde vorige week een beleidsdialoog (policy dialogue), met deelnemers uit meer dan dertig landen, waaronder Brazilië, China, Italië, Kenia, Marokko, Thailand, en de Verenigde Staten. Beleidsmakers uit deze Unesco-lidstaten spraken over wat zij verstaan onder ‘veiligheid’, wat zij nodig hebben om intimidatie van wetenschappers te verminderen, en wat zij zelf kunnen doen. Gespreksleider was Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de KNAW Commissie voor de Vrijheid van Wetenschapsbeoefening. Gerards: “Hoewel Unesco-lidstaten met verschillende problemen kampen, zien we dat zij allemaal te maken hebben met deze problematiek. Daarom is het zo belangrijk dat we deze internationale dialoog voortzetten”.

Tijdens de beleidsdialoog werd duidelijk dat meerdere landen graag algemene richtlijnen zouden willen voor het beschermen van wetenschappers. Ook gaven meerdere sprekers aan dat er behoefte is aan duidelijke cijfers. Op die manier krijgen landen een beter idee van de aard en de schaal van het probleem.

De veiligheid van wetenschappers blijft voorlopig bij Unesco op de agenda staan: tijdens een bezoek van minister Robbert Dijkgraaf in november gaat de VN-organisatie verder onderzoeken hoe ze dit issue blijvend onder de aandacht kan brengen.

Loading...