Voordracht Japanse Kamikazebrieven voor MOW-register valt slecht

Japan heeft recent honderden brieven van Kamikazepiloten voorgedragen voor het ‘Memory of the World’-Register van UNESCO, een lijst met documentair erfgoed met wereldwijde betekenis. De voordracht om de afscheidsbrieven van de zelfmoordsoldaten op deze lijst geplaatst krijgen is omstreden. De kamikazepiloten schreven hun afscheidsbrieven onder toezicht, maar de brieven bevatten ook persoonlijke ontboezemingen.

Met name in China en Korea zijn er protesten ontstaan. Deze landen vinden dat het leed dat hen is aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit voldoende is erkend door de Japanse overheid. Een Japanse inschrijving op het MoW-Register van deze aard, zou een erkenning zijn voor de toenmalige agressor.

Of UNESCO de brieven daadwerkelijk zal inschrijven wordt pas in het voorjaar van 2015 bekend.  Duidelijk is wel dat het register op dit moment al veel meer materiaal bevat dat kwalijke zaken documenteert, zoals bijvoorbeeld Nederlandse archieven van slavenhandel.

In het historische radioprogramma OVT van 16 februari spreken Jan Bos (Koninklijke Bibliotheek, lid Nederlands Memory of the World Comité en voorzitter van het Register Subcommittee van het MoW Programma) en Ethan Mark (Universiteit Leiden, Japanstudies) over de Japanse Kamikazebrieven.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

More articles