Unesco plaatst aan Nederland verbonden erfgoed op Memory of the World Register

Unesco plaatst aan Nederland verbonden erfgoed op Memory of the World Register

Unesco heeft vier documentaire erfgoedcollecties waar Nederland bij betrokken is ingeschreven op het internationale Memory of the World Register. Twee inschrijvingen zijn volledig afkomstig uit Nederland. Bij twee andere inschrijvingen nomineerde ons land het erfgoed samen met andere landen. In totaal schreef Unesco 64 erfgoedcollecties in op het Register.

De uit Nederland afkomstige inschrijvingen zijn:

Terminal van de Digitale Stad in het Amsterdam Museum.

DDS: De Digitale Stad. Een digitaal netwerk dat als een van de eerste online internet-netwerken functioneerde. Het werd halverwege de jaren ’90 gebouwd op publieke waarden en onderhouden door een actieve community. (Waag Futurelab, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, KB nationale bibliotheek & Amsterdam Museum)

Meer informatie over De Digitale Stad.

Een document, ondertekend door Erasmus. (Foto: Bibliotheek Rotterdam)

Erasmus Collectie Rotterdam. De grootste Erasmuscollectie ter wereld die ruim 3.000 oude boeken van én over Desiderius Erasmus van vóór 1900 omvat. (Bibliotheek Rotterdam)

Meer informatie over de Erasmus Collectie.

Met Nederland gezamenlijk genomineerd:

Een van de drie exemplaren van de Hikayat Aceh. (Foto: Universitaire Bibliotheken Leiden)

Hikayat Aceh. Drie manuscripten over het leven in Aceh (Atjeh), Indonesië, in de 15e tot 17e  eeuw (Universitaire Bibliotheken Leiden[*] & National Library of Indonesia)

Meer informatie over Hikayat Aceh.
 

Bewijzen van inschrijving en voldoening aan art. 16 van de wet houdende opheffing van de slavernij, 1863 juni-juli. Archief van de Districtmeesters van het 3e, 4e en 5e district, Collectie Juliana-Brenneker. CW-WINAC-217 1.2.6 109. (Foto: Nationaal Archief Curaçao)

Documentair erfgoed van tot slaafgemaakten van de Nederlandse Caraïben en hun afstammelingen 1816 – 1969. Deze inschrijving omvat talloze archieven en collecties waarin het systeem van slavernij is terug te vinden. Zoals de slavernijregisters, aktes van de burgerlijke stand of de administratie waarin de vergoedingen voor de plantage-eigenaren bij de afschaffing van de slavernij staan genoteerd. (Nationaal Archief, Nationaal Archief Suriname, Nationaal Archief Curaçao, Overheid Sint Maarten en het National Archeological Anthropological Memory Management Curaçao)

Meer informatie over dit documentair erfgoed.

Reacties

Martin Berendse, voorzitter van het Nederlandse Memory of the World Comité, feliciteert de instellingen met deze inschrijvingen. “Het is bijzonder hoe divers en gevarieerd het Nederlands documentair erfgoed is, en dat het zo’n mondiale impact en betekenis heeft.” Ook Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, onderstreept het belang van deze inschrijvingen: “dit documentaire erfgoed geeft opnieuw aan hoe belangrijk gemeenschappelijke waarden en mensenrechten zijn. En hoe ons dit definieert. Ook in wat we nalaten, zoals bijvoorbeeld de documenten vanuit de vier landen over ons gezamenlijke slavernijverleden”.

Memory of the World

Met het Memory of the World Programma probeert Unesco waardevolle archieven, bibliotheekcollecties en individuele werken te conserveren en beschermen tegen verwaarlozing, verval of soms zelfs moedwillige vernietiging. Het programma dat al dertig jaar bestaat, creëert bewustzijn voor het belang van documentair erfgoed voor het collectieve geheugen van de mensheid. Een belangrijk middel hierin is het (internationale) Memory of the World Register, een lijst van uitzonderlijk documentair erfgoed met een wereldwijde uitstraling. Met de vier nieuwe inschrijvingen neemt het aantal items op het Internationale MoW Register dat geheel of gedeeltelijk uit Nederland afkomstig is, toe tot twintig.

Naast het internationale register bestaan er ook verschillende regionale MoW-lijsten en nationale MoW-lijsten. Nederland heeft sinds vorig jaar een nationaal MoW-register. Die lijst bevat op dit moment acht inschrijvingen.

Tour des Inscriptions

Op dinsdag 23 mei zal de Nederlandse Unesco Commissie de betrokken instellingen bezoeken om te vieren dat delen van hun collectie zijn toegevoegd aan het Internationale Memory of the World register. Samen met Suriname, Curaçao en Sint Maarten viert de Commissie de Caribische inschrijving met een feestelijke digitale bijeenkomst.

Image

[*] De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zijn bij nog een MoW-inschrijving betrokken: ze hebben een manuscript in bezit dat onderdeel uitmaakt van een set van vijftien over de eerste reis rond de wereld van Fernão de Magalhães en Juan Sebastián Elcano. Deze manuscripten zijn voorgedragen door Spanje en Portugal en ook ingeschreven op het Internationale Memory of the World Register. Het UBL-handschrift VLF 41 is een Portugees handschrift uit 1550 en bevat hoofdzakelijk een tekst over navigatie door Fernão de Oliveira (1507 – circa 1581) met in de laatste katernen een verslag van de reis van De Magalhães.

Loading...