Erfgoed in crisissituaties

Op initiatief van de Unesco Commissie vond, na uitstel door de pandemie, de fototentoonstelling Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict plaats in het streng beveiligde NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Met het project vroeg de Commissie aandacht voor de impact van de vernietiging van cultureel erfgoed, maar ook voor de veerkracht van samenlevingen en hun inspanningen voor wederopbouw. De tentoonstelling was een voortzetting van de eerdere tentoonstelling ‘Culture under Attack’ die sinds 2014 in verschillende versies te zien is geweest, op meer dan tien plaatsen wereldwijd. De Unesco Commissie richtte zich met de NAVO-expositie nadrukkelijk op militairen. Deze doelgroep speelt een belangrijke rol bij erfgoedbescherming in crisissituaties.

Voor de expositie werkte de Commissie samen met de Koninklijke Landmacht en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO. De tentoonstelling schonk speciale aandacht aan Oekraïne en bevatte verder beelden uit elf andere landen waaronder Syrië, Afghanistan en Kosovo. In 2023 is de tentoonstelling te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

In de week van de opening van de tentoonstelling vond een kennissessie plaats over de rol van cultureel erfgoed bij hybride oorlogsvoering. Onder meer Corine Wegener, directeur van het Smithsonian Cultural Rescue Initiative, deelde daarbij haar kennis over het beschermen van cultureel erfgoed in tijden van gewapend conflict.

Overige activiteiten

Tijdens het Nationaal Monumentencongres Veerkrachtig Erfgoed: risico- en crisismanagement organiseerde de Unesco Commissie in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een deelsessie over de bescherming van erfgoed in een situatie van gewapend conflict.

De Commissie nam deel aan speciale deelsessies gewijd aan cultuur bij een grotere conferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over wederopbouw en steun aan Oekraïne.

Loading...